Készült: 2020.10.22.06:08:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

127. ülésnap, 77. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:05

Felszólalások:  <<  77  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt hetekben a számlanyomtatványok használatával kapcsolatosan elhangzott információk jogosan nyugtalanítják a vállalkozókat. Az áfatörvény 13. § (1) bekezdésének 16. pontja tartalmazza a számla kötelező adattartalmát. Az elmúlt évek során a törvény megengedte a magyar szabvány szerinti nyomtatvány használatát is. A téves értelmezést, a félreértést és az emiatt kialakult helyzetet alapvetően ez okozta, ugyanis a magyar szabvány nem határozta meg a számla tartalmát.

1999. január 1-jétől a törvény nem nevesíti az MSZ szerinti nyomtatványt, csak kötelező adattartalmat ír elő, ugyanakkor egy pénzügyminiszteri rendelet lehetővé teszi a régi nyomtatványok 1999. december 31-ig történő használatát. Sajnos, a nyomtatványforgalmazók nem követték vagy nem értelmezték a jogszabályváltozást, és ennek következménye lett a jelenlegi kaotikus helyzet. Az a vállalkozó, aki az előírásoknak megfelelő számlát kívánt a vevőinek, ügyfeleinek kiállítani, nem tudta megtenni, mert a kereskedelemben nem lehetett beszerezni. A kialakult helyzet ártatlan vesztese a vásárló, aki a számlát elfogadja, és gyanútlanul lekönyveli, hiszen egy áfaellenőrzés során jön rá, hogy a bizonylat nem felel meg a törvényi előírásoknak. Ezt még egy kezdő, de jóindulatú revizor is jogszerűen megállapítja. A helyzet orvoslására nem fogadható el az az álláspont, hogy utólag lehessen rávezetni a számlákra a hiányzó adatokat, mert ez nem megoldást, hanem anarchiát, fejetlenséget eredményezne.

Tisztelt Államtitkár Úr! A vállalkozók körében kialakult bizonytalanság megszüntetése érdekében kérdezem, lát-e lehetőséget arra, hogy az új adattartalmú számla bevezetésének időpontját újra elhalasszuk. Véleményem szerint erre mindenképpen szükség van, független attól, hogy kik és mikor hibáztak, annak érdekében, hogy a nyomtatványforgalmazóknak és a számlakibocsátóknak legyen lehetőségük a törvény szerinti számla beszerzésére.

A bizonytalanság megszüntetése gyors intézkedést követel. Kérdezem az államtitkár urat, hogy számíthatunk-e erre. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

Felszólalások:  <<  77  >>    Ülésnap adatai