Készült: 2019.12.12.22:36:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

172. ülésnap (2000.11.09.), 80. felszólalás
Felszólaló Csabai Lászlóné (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:25


Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSABAI LÁSZLÓNÉ (MSZP): Tisztelt Ház! Én nagyon örülök annak, hogy polgármestertársam, képviselőtársam ennyire lelkén viseli az önkormányzatok helyzetét, de néhány tényt szeretnék elmondani.

1999-ben 1,9 százalékot, 2000-ben pedig 2,1 százalékot - de lehet, hogy fordítva van a két szám - vontak el év közben az önkormányzatoktól. Amikor most költségvetési számról és növekményről beszélünk, akkor ezekkel a számokkal korrigált összegekről beszélünk. Tehát ha én a két számot összeadom, akkor 4 százalékkal rosszabb a helyzet, tehát a 12 százalékos növekményből azt a 4 százalékot nyugodtan el lehet venni, mert ez nincs meg az önkormányzati szférában. Ezt egyébként meg lehet nézni a számokban, ki lehet számolni; otthon is ki lehet számolni egyébként, Gödöllőn is, mert én Nyíregyházán ezt ki tudom mutatni.

A másik téma: én természetesen örülhetek annak, hogy mennyire növekedett az önkormányzatok támogatása, de három számot szeretnék elmondani. Nyíregyházán 1998 első-harmadik negyedévben 11,6 milliárd volt a felhasználás, '99-ben 9,8 milliárd és 2000-ben 11,5 milliárd. Ez azt jelenti, hogy 100 millióval kevesebb a 2000. évi felhasználásunk, mint '98-ban volt. Akkor kérdezem, hogy minek kellene nekem örülni.

A másik téma: én nagyon örülök annak, és támogatom, hogy a kormány elindította a bérlakásprogramot, és aki engem ismer, tudja, hogy én ennek a híve voltam '95-ben is. Csak azt elfelejtik mondani, hogy 1999-ben a költségvetési beszámolóban önök mutatták be, hogy a lakásszférában 19 milliárd forintos megtakarítás jelentkezett. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Önök elfelejtik elmondani, hogy 2000-ben a lakásszférában az I-IX. hónapban alig 60 százalékos a felhasználás, tehát nyugodtan lehetne erre a szférára költeni.

És az utolsó megjegyzésem: azt elfelejtik mondani, hogy a lakás alapú felhasználást - Mádi László javaslata alapján - csökkenteni javasolják.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai