Készült: 2019.12.09.12:17:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

172. ülésnap (2000.11.09.), 431. felszólalás
Felszólaló Tóth Imre (FKGP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  431  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÓTH IMRE (FKGP): Az MSZP-SZDSZ-kormány gyakorlatilag 1995-96 táján már pontosan látja azt, hogy mi az, ami megilletné az önkormányzatokat, és mi az, amit nem szeretne nekik odaadni.

Ezzel szemben Göndör István képviselőtársam mondja, hogy ez nem így van. Nos, nézzük akkor csak, hogy még abból a 40 százalékból is mit akart az MSZP lefaragni. Ugyanis jött 1996, a Tocsik-ügy esztendeje. Tocsik Márta és a vektorosok egyezkednek majd az önkormányzatok bőrére. Az ÁPV Rt. azért fizet sikerdíjat Tocsik Mártának, mert a Legfelsőbb Bíróság által többedíziglen megítélt önkormányzati járandóságból lefarag. A Vektor Rt. pedig annak ürügyén zsebel be sikerdíjat az önkormányzatoktól, hogy az ő közvetítése nélkül még a lefaragott járandósághoz sem juthatnának hozzá. Az ügy tehát olyan súlyú, hogy még a kormányváltáshoz is besegít, állítom.

Idézzük vissza Kéri László politológus ezzel összefüggő gondolatát. Mondja ő: "Ha marad minden úgy, ahogy eddig, az MSZP számára biztos a bukás a választásokon. Ma még megvan a hatalma ahhoz, hogy abbahagyassa a részletek további firtatását, de az országnak ez a válasz nem elég." Tehát az önkormányzati vagyonrésszel összefüggésben a szeptemberben kirobbant sikerbotrány tisztázatlan körülményei nem egészen két év múltán az MSZP-SZDSZ-kormányt is maga alá temették.

De nem ez a fontos ebből. A lényeg az, hogy miközben az adott kormány egy fillért nem kíván odaadni az önkormányzatoknak, jogalap nélkül értékesíti a vagyont, még le is kíván faragni az ÁPV Rt. segítségével ebből a vagyonrészből.

 

(20.30)

 

Ha ez nem világos a magyar önkormányzatoknak, akkor nehéz további megvilágítást végezni.

Köszönöm.

 
Felszólalások:  Előző  431  Következő    Ülésnap adatai