Készült: 2019.12.12.01:48:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

172. ülésnap (2000.11.09.), 421. felszólalás
Felszólaló Tóth Imre (FKGP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:52


Felszólalások:  Előző  421  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÓTH IMRE (FKGP): Az előző gondolatkifejtésekben felmerültek analógiák, például hogy az állam több esetben megnyert bírósági perek ellenére sem sietett kielégíteni a települési önkormányzatok bizonyos vagyoni javadalmait.

 

(20.10)

 

Úgy látom, ez annak az örök antagonisztikus harcnak az eredője volt és fog maradni a jövőben is, ami a mindenkori központi és a mindenkori helyi hatalom közötti érdekérvényesítés játéktere, és ebben eltérő eszközrendszer adatik meg; ilyenek a belterületi földérték vagy a patikavagyon. 1991 és '94 között például a Békés megyei önkormányzat megyei képviselőjeként indítványoztam ezt - Budapest több kerületével ellentétben, amelyek elfogadták, hogy nem kell őket a patikavagyonból részesíteni -, a megyei önkormányzat részéről pert indítottunk.

Buktunk először, buktunk másodszor, végül megnyertük, és az egész nagy budapesti kerületi, ezzel ellentétes alapálláson lévő kör felzárkózott hozzánk, és végül kérték ők is a patikavagyont. Tehát ezen a példán is jól látható, hogy a jogérzéke az önkormányzatoknak a váb-ok által átadandó vagyontestekre vonatkozóan valóban megvolt, ez különbözött egymáshoz képest, és jó irányban haladt. Kivéve a gázközművagyont, amely idáig jutott. Azonban itt az ÁVÜ, akárcsak jogutódjai, az ÁV Rt., majd ÁPV Rt. a bíróságok által megítélt fizetési kötelezettségeket nem siettek gyakorlatilag kielégíteni, ahogy az előbb mondtam.

A következő kétpercesemben szeretném ennek az MSZP-s kezelését bemutatni. Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  421  Következő    Ülésnap adatai