Készült: 2019.12.14.14:35:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

172. ülésnap (2000.11.09.), 329. felszólalás
Felszólaló Dr. Németh Imre (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:50


Felszólalások:  Előző  329  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÉMETH IMRE (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Azt hiszem, közhelynek számít, hogy az agrárgazdaság rendkívüli nehézségekkel küszködik, ezért én egy kicsit csodálkozom azon, hogy kisgazda képviselőtársaim a jövő évi, illetve a kétéves költségvetés vitájában csupán általánosságok szintjén mozogtak, ugyanis úgy érzem, hogy az agrárgazdaság előtt olyan komoly problémák állnak, amelyek megoldása most a költségvetésben kellett volna hogy megtörténjen. Ezek közül csak kettőt említenék: a Kereskedelmi Világszervezet előírásai szerint le kell építenünk az exporttámogatásokat, tehát a támogatási rendszerben egy jelentős súlypontváltásra kellett volna sort keríteni; másrészt pedig a nyáron az Európai Unióval kötött kétnullás agrárliberalizációs kereskedelmi megállapodás következtében előálló piaci feszültségeket is kezelni kellett volna.

Úgy gondolom, hogy ezeket a szakmai vitákat kellett volna itt a költségvetési vita keretében lefolytatni, hogy milyen javaslatok lehetnek ezen feszültségpontok kezelésére. Sajnos ez nem történt meg, ezért prognosztizálom azt, hogy a megelőzés és az előrelátás hiányában marad a költségvetési tűzoltás és a bombák hatástalanítása, amely sajnos - a korábbi évek tapasztalatai szerint - rendkívül költséges. Képviselőtársaimmal ezért megpróbáltuk ezeket a torz költségvetési arányokat helyreállítani, illetve a lyukakat betömni, amellyel megítélésünk szerint segítenénk a kormányt a jövő évi költségvetésben.

Az elemi károk megtérítésére egy katasztrófaalap létrehozását javasoltuk. Úgy gondoljuk, hogy a mezőgazdasági termelők önhibájukon kívül kerülnek rendkívül nehéz helyzetbe - az idei évben nagyon jelentős belvíz- és aszálykárok voltak -, és teljesen tarthatatlannak ítéljük meg azt a helyzetet, hogy hektáronként 2-2500 forinttal próbál meg a kormány a segítségükre sietni. Nagyon sok termelő abba a helyzetbe került, hogy az őszi munkáit képtelen megfinanszírozni, a költségvetés pedig az idei évben is abban a helyzetben van, hogy nincs erre forrása. Nagyon csodálkozunk, hogy a jövő évre sem terveztek, ezért képviselőtársaimmal 10 milliárd forintos katasztrófaalap létrehozását javasoljuk, amelyből érdemi segítséget lehetne nyújtani.

Ugyanúgy problémának tartjuk az agrárpiaci rendtartás vonatkozásában, hogy bevezették az irányáras rendszert, az ehhez kapcsolódó intervenciós árakat már részben meghirdették, ugyanakkor ennek a rendszernek a működtetéséhez nem biztosítanak forrásokat a jövő évi költségvetésben sem, pedig ezek a kiadások megtérülnének. Ezért azt javasoljuk, hogy 25 milliárd forintos intervenciós alap kerüljön kijelölésre a költségvetésben az irányáras szabályozás megvalósításához, ugyanis ez tenné lehetővé azt, hogy évszakok vagy évek között ne kétszeres árváltozásokkal kelljen a mezőgazdasági termelőknek megküzdeni, mert sajnos ebből rendkívül komoly veszteségeik keletkeznek, és teljesen tervezhetetlenné teszi a folyamatokat.

Sajnos ezen okok miatt azt kell megállapítanom, hogy a mezőgazdaságban dolgozó egyéni gazdálkodók és szervezetek gazdálkodási feltételrendszere az elkövetkezendő két évben sem javul, és ez nem teszi lehetővé az agrárválságból való kilábalást.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  329  Következő    Ülésnap adatai