Készült: 2019.12.06.21:45:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

172. ülésnap (2000.11.09.), 293. felszólalás
Felszólaló Bauer Tamás (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:49


Felszólalások:  Előző  293  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Időkereteinkből következik, hogy én most azt a felszólalást kényszerülök folytatni, amelyet szünet előtt még televíziós időben kezdtem. Elmondtam akkor, hogy az a módosító javaslatunk, amely a 4-es metró építéséhez kíván forrást teremteni, egyfelől jogilag, jogi szempontból indokolt, hiszen három bírósági ítélet, a Magyar Köztársaság bíróságainak három ítélete kötelezi a magyar államot, hogy hozzájáruljon az állam és a Fővárosi Önkormányzat közötti szerződés szerint a 4-es metró építéséhez. Egy miniszter arra hivatkozott, hogy a költségvetésben nincs rá pénz, tehát a bírósági ítéletet nem kell teljesíteni. Nos, tisztelt kormánypárti többség, itt az alkalom a jogkövető magatartásra, most kell önöknek olyan költségvetést elfogadniuk, amely fedezetet teremt a bírósági ítélet teljesítésére.

Második érvem közlekedéspolitikai természetű volt. Arra mutattam rá, hogy a kétmilliós főváros normális közlekedéséhez szükség van arra, hogy a sokkal szegényebb időszakokban megépített közép-budai, kelet-pesti, észak-pesti és dél-pesti irányhoz hasonlóan a hasonló utastömeget mozgató dél-budai irányból is megteremtsük a - felszíni közlekedést, az utcákat és a város levegőjét tehermentesítő - föld alatti közlekedést.

Harmadik érvem - hogy egy olyan kifejezést használjak, amit inkább önök szeretnek -, ha úgy tetszik, nemzetpolitikai jellegű. Ahhoz, hogy Magyarország azt a szerepet tölthesse be a Kárpát-medencében, amit valamennyien szeretnénk; ahhoz, hogy Budapest azt a centrális szerepet tölthesse be a Kárpát-medence magyarsága és a régió nem magyar lakossága számára, ami szükséges, Budapestnek mint regionális központnak kell fejlődnie. Ahhoz, hogy erdélyi, szlovákiai, szerbiai magyarok számára a régió kulturális, kereskedelmi, pénzügyi központja lehessen Budapest, arra van szükség, hogy az üzleti világ, a kulturális világ Kijev, Berlin, Róma és Isztambul között Budapestet ismerje mint legjelentősebb centrumot. Ehhez pedig Budapestet fejleszteni kell.

A miniszterelnök úr Hannoverben járva budapesti világkiállításról ábrándozott. A miniszterelnök úr Sydneyben járva budapesti, pontosabban magyarországi olimpiát helyezett kilátásba 2008-ra, 2012-re. Gondolom, hogy nem Debrecenben, Kaposváron vagy Alcsútdobozon kíván világkiállítást vagy olimpiát rendezni, hanem Budapesten. Ahhoz viszont Budapest tömegközlekedését már most el kell kezdeni alkalmassá tenni ilyen regionális (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) és világméretű feladatok ellátására. Ehhez nem elég tíz év múlva, húsz év múlva (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) 4-es metrót építeni. Ehhez, a 4-es metró építéséhez most kell hozzákezdeni.

Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  293  Következő    Ülésnap adatai