Készült: 2019.12.14.01:27:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

172. ülésnap (2000.11.09.), 283. felszólalás
Felszólaló Kósáné Dr. Kovács Magda (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  283  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Mondandóm szorosan kapcsolódik a Béki Gabriella által elmondottakhoz, én is szervezetek érdekében szeretnék szólni, és kérem az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság által benyújtott indítványok támogatását.

A kisebbségi szervezetek által ellátott feladatok támogatására a bizottság javasolja megemelni a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Közalapítvány, illetve a Cigányokért Közalapítvány költségvetési támogatását. Mind a két közalapítványban jelen vannak az érintettek, jelen vannak a parlamenti pártok képviselői, és jelen van a kormány képviselője, tehát a felhasználás garanciái biztosítva vannak.

A kisebbségi szervezetek működésének támogatása az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság feladata, ebben az bizottságnak van joga országgyűlési határozati javaslatot a parlament elé terjeszteni. Teljesen érthetetlen módon ez a működési támogatási összeg nominálértéken változatlanul marad; erről még a Pénzügyminisztérium képviselője is értetlenségét fejezte ki a bizottsági ülésen.

Ugyancsak javasoljuk a határon túli magyarok szervezeteinek juttatott támogatás megemelését.

Végül: nem szorosan a témakörhöz kapcsolódik, de a bizottság nevében ismételten kérem a plenáris ülést, hogy az Országgyűlési Biztosok Hivatalának költségvetését vizsgálja felül és egészítse ki. Évente meghallgatjuk az országgyűlési biztosok jelentését, évente elmondjuk, hogy a munkájuk mennyiben szolgálja a jogállamiságot, évente megdicsérjük őket azért a teljesítményért, amit nyújtottak, és nem biztosítjuk a működésükhöz szükséges költségvetési feltételeket. Úgy gondolom, a parlament felelőssége nem csupán az, hogy meghallgassa az országgyűlési biztosok beszámolóját, hanem az is, hogy a működésük feltételeit biztosítsa. Ehhez idén egyötöd tűzijátéknyi pénz lenne szükséges. Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  283  Következő    Ülésnap adatai