Készült: 2019.12.15.12:07:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

172. ülésnap (2000.11.09.), 269. felszólalás
Felszólaló Dr. Kovács Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:16


Felszólalások:  Előző  269  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Országgyűlés! Nem szeretném, ha súlyosabb hozzászólások következnének azt követően, amit most szeretnék mondani. Pestiesen szólva, Toller képviselő úr, amit ön mondott a gázközművagyonnal kapcsolatosan: ehhez pofa kell!

Az a helyzet, hogy az Alkotmánybíróság döntéséből kéne idéznem - teszem is -, a következőt: "A gyors privatizáció kényszerében, szembesülve az önkormányzati törvény 107. § (1) c) pontjából adódó önkormányzati tulajdoni igények fennállásának, terjedelmének bizonytalanságával és a privatizáció sikerét veszélyeztető önkormányzati igényérvényesítés megelőzésére az Országgyűlés gazdasági bizottsága képviselői kezdeményezésre módosító javaslatot fogadott el az Ötv. kiegészítésre." Ez volt az úgynevezett 107/A. §.

Még idézhetném tovább az Alkotmánybíróság döntését, amelynek a lényege egyébként az, hogy a 107/A. § léte kizárja, hogy a hatóságok ettől eltérően, az Ötv. 107. § (3) bekezdése szerint egyedileg állapítsák meg valamely önkormányzatnak jutó gázközművagyon értékét. Ilyen kétségtelen jogcím az Ötv. hatálybalépésekor nem állt fenn. A végrehajtásra való jog pedig nem terjed ki a végrehajtás módjának meghatározására.

Az Alkotmánybíróság törvénysértőnek ítélte az önök 107/A. §-át, és azt kell hogy mondjam, tíz év óta most jutottunk el oda, hogy az önkormányzatok a jogos jussukhoz hozzájuthassanak. Ez 61 milliárd! Az egész pedagógusbér-emelés a következő évben 35 milliárd forint. Ez kétszer akkora összeg. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból.) Keller képviselő úr, tisztelettel, mindig meg szoktam hallgatni, amikor ön felszólal. Én is hadd kérjem ezt!

Ez az összeg jelentős összeg, és úgy gondolom, hogy ha a képviselő úr elolvassa az előterjesztést, amiről ma este vagy éjszaka szó lesz a parlamentben, akkor tudja annak a módját is a törvény szerint, hogy hogy kerül kifizetésre.

A következő kétpercesben elmondom önnek. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  269  Következő    Ülésnap adatai