Készült: 2019.12.13.08:56:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

172. ülésnap (2000.11.09.), 257. felszólalás
Felszólaló Dr. Kovács Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  257  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Önkormányzati vezető induljon ki abból, hogy akik valaha önkormányzatot vezettek, képviselő-testületi tagok voltak, mindig elégedetlenek voltak az önkormányzatnak az Országgyűlés által megszavazott költségvetési normatívákkal, az ide juttatott pénzösszegekkel. Amíg a világ világ, addig ez így is lesz, még akkor is, ha mondjuk, most 18 százalékos növekmény lenne ebben a rendszerben. Ezért vagyunk egyébként, hogy megpróbáljuk minél jobban felsrófolni - hogy úgy mondjam - az önkormányzatok árát.

Azt viszont szeretném elmondani, hogy nem önmagában csak egy-egy önkormányzati alrendszert kiragadva kell nézni az önkormányzati támogatási rendszert, hanem azt is látni kell, hogy a költségvetés minden fejezetében található olyan alap vagy fejezeti előirányzat, amelyhez az önkormányzat pályázati úton vagy egyéb módon hozzájuthat.

A gázközművagyon 61 milliárd forintja mégiscsak mintegy 700 önkormányzatot érint, méghozzá pozitívan, hiszen kifizetésre kerül. De beszélhetnék az egyházi ingatlanok kártalanításáról, amelyre 6,2 milliárd van, és annak egy része visszajut a kártalanításra jogosult önkormányzatokhoz. A címzett és céltámogatásokról - még nem volt itt Szabados képviselő úr - már szóltunk többen a módosító indítványok kapcsán; az is egy lehetőség.

Tehát úgy gondolom, hogy lehetne jobb is az önkormányzatok pénzellátása 2001-2002-ben, de az elmúlt időszakhoz képest, különösen az előző ciklushoz képest jobb helyzetbe kerültek az önkormányzatok a gazdaság fejlődése következtében; ez érződik, úgy gondolom, az előterjesztett költségvetési javaslatban is.

 
Felszólalások:  Előző  257  Következő    Ülésnap adatai