Készült: 2019.12.06.21:45:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

172. ülésnap (2000.11.09.), 207-211. felszólalás
Felszólaló Béki Gabriella (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:01


Felszólalások:  Előző  207 - 211  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök Úr! Én egyszerűen méltatlannak tartom ezt a tárgyalási menetet, hogy időkeretben kell a részletes vitát is lefolytatnunk. Én például most szeretnék egy olyan hozzászólásra reagálni, ami innen számítva másfél órával ezelőtt hangzott el, jelenleg jelen sincs (Varga Mihály: Ez minden vitával így van!) a Szociális Minisztérium államtitkár asszonya, aki reagált az én beszédemre. Szóval, azt gondolom, hogy ilyen körülmények között az egész vita szét van verve és értelmetlen. Több mint másfél órával ezelőtt... (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.)

 

ELNÖK: Képviselő Asszony! Kétperces hozzászólásra jelentkezett, ennek a hozzászólásnak az égadta világon semmi értelme nincsen. Az Országgyűlés eldöntötte, hogy milyen módon tárgyal. A vita szerkezetét illetően semmilyen változtatást nem hajtottunk végre, a vita szerkezete követi az elmúlt tíz év gyakorlatát. Tehát egy vitaszakaszban tárgyaljuk a részletes vitában is a költségvetést. Ezt lehet kifogásolni, lehetett volna kifogásolni a házbizottságban is, ez nem történt meg, sőt, a frakciók kifejezetten azt kérték, hogy egy vitaszakaszban tárgyaljuk meg a költségvetés részletes vitáját.

Ennek bizony az a következménye, hogy egymástól távol eső, témában is és időpontban is távol eső felszólalások követik egymást. Ezen sajnos nem tudok segíteni, ez a vitaszerkezet az Országgyűlés által elfogadott, és egyébként az SZDSZ által is támogatott vitaszerkezet ezt eredményezi. Majd a következő költségvetési vitában esetleg ennek a tanulságait le lehet vonni, de egyelőre e szerint a szerkezet szerint tárgyalunk.

Amit pedig ön mond kifogásként, annak semmi köze nincs az időkeretben való tárgyaláshoz, hogy másfél órával korábbi felszólalással kapcsolatban kért vitát.

Azt javaslom, hogy az érdemi hozzászólását tegye meg, úgyhogy kérem, folytassa a felszólalását, annak az érdemi részét.

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök Úr! Kérem, hogy állítsa vissza az órát, mert a két percet nem beszéltem el, egy megjegyzést tettem azzal kapcsolatban, hogy másfél órával ezelőtt kértem kétperces reagálásra lehetőséget, és nem kaptam, mert az időkeret nem tette lehetővé.

 

ELNÖK: Azt tudom mondani, hogy az időkerettel mindenki maga gazdálkodik, ha nem lett volna időkeret, akkor is tévéidőben tárgyaltunk volna, ugyanaz lett volna a lehetőség, úgyhogy képviselő asszony, mondom még egyszer, térjen a tárgyra, az érdemi hozzászólását kezdje meg. Készségesen hajlandó vagyok elfogadni, hogy az eddigi vita idejét ne számítsuk be, úgyhogy mostantól számítom a két percet.

Kérem, kezdjen az érdemi mondanivalójához!

 

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Az érdemi hozzászólásomban az ajánlás 593. pontjáról beszéltem, arról, hogy miért tettek a szabad demokraták ebben az évben is, mint ahogy '98 óta minden évben, javaslatot arra, hogy kiegészítő családi pótlék kerüljön bevezetésre.

A hozzászólásomat követően Szemkeő Judit államtitkár asszony úgy állította be, hogy az a javaslat, amit most a kormány tesz, az tulajdonképpen kiegészítő családi pótlékra tett javaslat, nem érti, hogy mi a probléma. Szerettem volna az ő jelenlétében megismételni, elmagyarázni, hogy mi a probléma, az ugyanis, hogy a rendszeres gyermekvédelmi támogatást elveszi a hátrányos helyzetű gyermekektől a kormány akkor (Varga Mihály közbeszól.), amikor a kiegészítő családi pótlékot megfogalmazza. Azt állítottam, hogy amit a szegény, hátrányos helyzetű gyermekek számára most pluszban ad, az havonta nem több 350 forintnál, ami két kiló kenyér ára.

Ezt az összeget, ezt a nagyságrendet ahhoz kell viszonyítani, hogy a szegény gyermekek többsége háromgyerekes családban él, a háromgyerekesek adókedvezménye most 10 ezer forint. Idén gyerekenként 3000 forint volt az adókedvezmény, tehát ott a növekmény havonta 7000 forint, míg az igazán szegény családokban 350 forint. Ezt tartjuk rendkívül méltatlannak és elfogadhatatlannak.

Szörnyen sajnálom, hogy az államtitkár asszony most állításaimra nem tud válaszolni, mert nincs jelen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  207 - 211  Következő    Ülésnap adatai