Készült: 2019.12.08.01:44:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

172. ülésnap (2000.11.09.), 192. felszólalás
Felszólaló Keller László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:48


Felszólalások:  Előző  192  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedje meg a tisztelt Ház, hogy így a mai nap végén, a televíziós idő végén néhány gondolattal összefoglaljam az álláspontunkat.

Először is: mi botrányosnak tartjuk azt, hogy az Áder-rend szerint egyszerűen nincsen időnk kifejteni a módosító javaslattal kapcsolatban az álláspontunkat. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Ehelyett is azt kellett volna!) A részletes vita egyébiránt ma délelőtt rávilágított arra, hogy a kormány mereven ragaszkodik az igazságtalan, a bizonytalan, megalapozatlan költségvetési javaslatához. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Melyik módosítóról beszélsz?)

A törvényjavaslat a költségvetés hitelezőjévé teszi - egyértelművé vált a ma délelőtti vitában - a nyugdíjasokat, keményen sújtja az alacsony jövedelmű vagy éppen munkajövedelem nélküli családban fölnövő gyereket (Perlaki Jenő: Általános vita!), méltánytalanul kezeli az egészségügyben, a szociális ágazatban dolgozókat, és semmibe veszi a szakszervezetek egyébiránt visszafogott javaslatait (Közbeszólások a Fidesz soraiból.), és ezekkel szembe nem állít alternatív javaslatokat a kormánypárti többség. (Varga Mihály: Miről beszél?) Tisztelt államtitkár úr, a költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatokról beszélek.

Egyébiránt ma délelőtt a szocialista képviselők megpróbálták a rendelkezésükre álló rövid időben az érdemi javaslatukat bemutatni, a forrásokat megjelölni azokra a célokra, amelyeket mi valóban fontosnak ítélünk, és mi úgy gondoljuk, hogy a mi javaslatunk elfogadásával a családok jobb helyzetbe kerülhetnének, mint amilyen helyzetet teremt a Fidesz számukra. Jobb helyzetbe kerülnének a nyugdíjasok, a közalkalmazottak, az egészségügyben, a szociális ágazatban dolgozók.

Természetesen nehezebb helyzetbe kerülne néhány kormányzati szerv, amely túlburjánzottá vált, és a költségvetés jelentős kiadási előirányzatokat tartalmaz számukra.

Tekintettel arra, hogy most a televíziós közvetítés befejeződik, én arra szeretném kérni a rádióhallgatókat, a televíziónézőket, hogy kövessék a vitát a rádión keresztül; lehetőségük lesz arra, hogy összevessék a szocialista javaslatokat a kormánypárti javaslatokkal. Bár azt kell mondanom, a délelőtti vita is arra világított rá, hogy vajmi kevés kormánypárti javaslatról esett itt szó, előre megírt píárszövegek felolvasásának lehettünk a tanúi. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Mint most! - Most is olvasol! - Adjuk meg az elnök úrnak a lehetőséget, hogy figyelmeztesse!)

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban. - Közbeszólások a kormánypártok soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  192  Következő    Ülésnap adatai