Készült: 2019.12.16.14:09:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

172. ülésnap (2000.11.09.), 174-180. felszólalás
Felszólaló Szilágyiné dr.Szemkeő Judit
Beosztás szociális és családügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:01


Felszólalások:  Előző  174 - 180  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZILÁGYINÉ DR. SZEMKEŐ JUDIT szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: (Mikrofon nélkül.) Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr!

 

ELNÖK: Kérem, az államtitkár asszony gépét kapcsolják be!

 

SZILÁGYINÉ DR. SZEMKEŐ JUDIT szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Nem óhajt bekapcsolódni... Köszönöm, közben bekapcsolódott. A kiegészítő családi pótlékkal kapcsolatban Béki Gabriella képviselő asszony...

 

ELNÖK: Államtitkár asszony, két mikrofon működik. Az egyiket akkor legyenek kedvesek kikapcsolni, mert... A csiptetőset javaslom inkább.

 

SZILÁGYINÉ DR. SZEMKEŐ JUDIT szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: A csiptetőset, én is úgy gondolom. Köszönöm.

 

ELNÖK: Legyen kedves visszaállítani az órát! Köszönöm. Államtitkár asszonyé a szó.

 

SZILÁGYINÉ DR. SZEMKEŐ JUDIT szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Béki Gabriella képviselő asszony kifogásolta a kiegészítő családi pótlékkal kapcsolatos előterjesztést. Ezért ismételten megkísérlem elmondani azt, hogyan kell értelmezni a családtámogatási rendszert.

A családtámogatási rendszer három lábon áll. A három láb közül az egyik a családi pótlék, amelyet alanyi jogon minden gyermek megkap. A másik láb, amely nagyon fontos, és amelyet most az adótörvények elfogadása kapcsán mindenki ismer, az adókedvezmények rendszere. Ez segíti azokat a családokat, amelyek jövedelemmel rendelkeznek, hogy bizonyos összegek, amelyeket megkerestek, náluk maradjanak, és ennek következtében a családjuk érdekében a gyermekekre fordítható összegek legyenek. Ez az adókedvezmény kétgyerekes család esetében 4 ezer forint, mint tudjuk, háromgyerekes család esetében havi 10 ezer forint.

A kiegészítő családipótlék-rendszernek az a feladata, hogy akik ezt az adójóváírást nem tudják megfelelő mértékig igénybe venni, azok kiegészítő támogatást kapjanak, ezért nevezik kiegészítő családi pótléknak. Ők ugyanis nem tudnak a saját jövedelmükből eleget a családjukra fordítani. A kiegészítő családipótlék-rendszer azért kerül bevezetésre, és az összege azért 4 ezer forint, mert kétgyerekes családok esetében azok, akik jövedelemmel rendelkeznek - egyébként ezek kis jövedelmű emberek, mindjárt egy példát fogok mondani -, 4 ezer forintot írhatnak jóvá havonta, ugyanezt megkapja az, aki ilyen jövedelemmel nem rendelkezik.

Ki nem rendelkezik ilyen jövedelemmel? Az, akinél az egy főre eső családi jövedelem a minimálnyugdíjat nem haladja meg. Ilyen család például, hogyha az apa a továbbiakban 40 ezer forintos havi minimálbérrel dolgozik, és az édesanya otthon van gyesen, és két gyereket nevelnek, az ő esetükben a kiegészítő családi pótlék többletforrást is eredményez, mint amennyit azok kapnak, akiknél mind a két szülő minimálbéren keres, azaz 80 ezer forintot megkeresi, ugyanis egyrészt az apa jövedelméből, a minimálbérből jóváírhatnak durván havi 2 ezer forintot, és emellé még jön a 4 ezer forintos kiegészítő családi pótlék. Tehát az ő esetük tulajdonképpen még kedvezőbb is, mint azoknak az esete, akiknél a papa és a mama egyaránt minimálbéren dolgozik.

Hozzáteszem, két gyerek esetén, ha minimálbéren mindkét szülő dolgozik, abban az esetben igénybe tudják venni a teljes adókedvezményt. A háromgyerekes családok esetében ugyancsak az a helyzet, ha kiszámítja a kedves képviselő asszony, a kiegészítő családi pótlék és az igénybe vehető adójóváírás abban az esetben, ha a két szülő minimálbéren dolgozik, pontosan ugyanannyi, mint amennyit az úgynevezett, az MSZP és az SZDSZ által magas jövedelműnek nevezett családok leírhatnak. Ugyanis a minimálbéren dolgozók kapnak egy ilyen kiegészítést.

Tehát ezért kiegészítő a családi pótlék, és azért 4 ezer forint, hogy egyensúlyt teremtsünk, hogy azok, akik jövedelemmel rendelkeznek, ne kerüljenek rosszabb helyzetbe, mint azok, akik csak a segélyeket tudják felvenni, illetve akik munkajövedelemmel nem rendelkeznek. Tehát pontosan ez az összeg teremti meg azt az egyensúlyt, amire a képviselőtársak fölhívták a figyelmet, hogy minden gyermek számára ugyanannyit biztosítsunk. Kiszámoltuk, ugyanannyit biztosítunk. Nem tudom, hogy ezek után mi a probléma és mi a kifogás.

Köszönöm. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  174 - 180  Következő    Ülésnap adatai