Készült: 2019.12.05.16:57:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

172. ülésnap (2000.11.09.), 10. felszólalás
Felszólaló Keller László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Aki Domokos képviselő úr hozzászólását meghallgatta, az nem tudja ebből a hozzászólásból, hogy most a költségvetés részletes vitája zajlik. A képviselő úrnak meg kellett volna jelölnie azt a módosító indítványt, ha már egyszer a nyugdíjemelés mértékéről beszél, ami a Fidesz álláspontját tükrözi. Azért nem beszélt konkrét módosító indítványról, mert nincs ilyen. Tudni kell, hogy a 10,3 százalékos javaslatuk nem létezik, hiszen Mádi képviselő úr visszavonta, és ma arról kell beszélnünk, hogy jelenleg a kormány által támogatott nyugdíjemelési mérték 7,3 százalék.

Tisztelt Képviselőtársaim! Lefolytattunk hosszú bizottsági üléseket, kértük a kormánytöbbséget, jelölje meg azt, hogy milyen inflációs mértékkel, milyen nettó keresetkiáramlás-mértékkel számol a következő évre. Nem tudták megmondani! Tehát jelen pillanatban csak abból lehet kiindulni, hogy a Fidesz még mindig 6 százalékos fogyasztóiár-növekedéssel számol a jövő évre, és 8,6 százalékos nettó átlagkereset-növekedéssel. Nyilvánvaló, hogy ez a prognózis tarthatatlan.

Most megint elindított a Fidesz egy olyan vitát, amely méltatlan a Házhoz, hiszen tudjuk, hogy teljesen megalapozatlan számokra mondják azt, hogy 10,3 százalékkal fognak emelkedni a nyugdíjak; egyszerűen nincs is ilyen módosító javaslat, a Szocialista Párt javaslatait pedig jelen pillanatban nem akarja támogatni a kormány. Azt gondolom tehát, hogy a reális alapokból kellene kiindulni.

Az pedig, hogy reálértékben növekedtek tavaly a nyugdíjak, nem lehet mérce, képviselő asszony! Önök megváltoztatták a törvényt; abból kellett volna kiindulni, hogy vajon a hatályos törvénynek eleget tettek-e akkor, amikor a nyugdíjemelés mértékéről döntöttek. Nem tettek ennek eleget, és erről kellene beszélni! Persze most már nem '99 a téma, hanem sokkal inkább a 2001 és 2002. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai