Készült: 2020.04.05.03:38:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

99. ülésnap (2019.12.02.), 246. felszólalás
Felszólaló Korózs Lajos (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  246  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Ez az országgyűlési határozati javaslat ide sem került volna, ha egyensúly lenne a munkaadók és a munkavállalók között az érdekeik érvényesítése ügyében. Ez az OGY határozati javaslat ide sem került volna akkor, ha a multinacionális cégek nem kapnának milliárdokat, tízmilliárdokat úgy, hogy lépten-nyomon megsértik a munkavédelmi szabályokat, a munkaügyi szabályokat, és még sorolhatnám.Képviselőtársaim, azt hiszem, Varga-Damm Andrea utalt is rá, hogy a humán ráfordítások és a profit különbözősége mekkora. Kedves képviselőtársaim, beszéljünk világosan! Hát, az Audi munkatársai nem akartak semmi mást, csak legalább olyan fizetést maguknak, mint amit tőlük 50 kilométerre Pozsonyban kapnak ugyanennél a vállalatcsoportnál dolgozó munkások. Semmi mást nem akartak! Én azt gondolom, hogy ennek az előterjesztésnek itt van relevanciája. Nem történne az égvilágon semmi a humánerőforrás-ráfordítással, ha a profitot a kapitalisták megosztanák azokkal, akik egyébként a profitot megtermelik nekik. Nem azt mondták, hogy elvesszük az egészet, bár azt is meg lehet tenni egyébként, vannak ilyen gazdasági berendezkedésű országok, de kérem szépen, legalább egy kicsit belőle csurgatni.

Nekem arra ne hivatkozzon senki, hogy viszonylag jól keresnek a magyar munkások! Akkor el kell menni Pozsonyba, és meg kell nézni, hogy ugyanazért a munkáért mennyit kapnak Pozsonyban a Volkswagen-csoportnál. El kell menni most már Lengyelországba, akik mögöttünk kullogtak egyébként a munkabéreket illetően néhány évvel ezelőtt, és meg kell nézni, hogy ugyanennél a vállalatcsoportnál mennyit keresnek a lengyel munkavállalók! A cseheket nem is említem, mert a csehek mindig többet kerestek egyébiránt, mint a magyarok.

Én azt gondolom, akkor lesz itt egyensúly, ha ezt az országgyűlési határozati javaslatot elfogadja a tisztelt Ház, és megszületnek azok a törvények, amelyek ezekbe a pozíciókba helyezik a magyar munkavállalókat, amelyekről én beszéltem.

Köszönöm szépen, elnök úr, a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  246  Következő    Ülésnap adatai