Készült: 2020.04.01.19:40:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

99. ülésnap (2019.12.02.), 232. felszólalás
Felszólaló Korózs Lajos (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:11


Felszólalások:  Előző  232  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KORÓZS LAJOS (MSZP): Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Ugye, a két ügy össze is függ egymással, tehát az előző napirendi pontunk, illetve ez az előterjesztésünk, amely a munkavállalók szociális biztonságának megerősítéséről és a rendezett munkaügyi kapcsolatokról szól. Ebbe az utolsó fél mondatba szeretnék egy picit belekapaszkodni. Nincs itt másról szó, kedves képviselőtársaim, mint arról, hogy azok a vállalatok, azok a cégek, amelyek nem rendezett munkaügyi kapcsolatokkal működnek, ne kaphassanak se hazai támogatásokat, forrásokat, se európai uniós forrásokat.A rendezett munkaügyi kapcsolatokhoz nagyon sok minden hozzátartozik, képviselőtársaim, mindenekelőtt az érdekvédelem és az érdekképviselet biztosítása. Megkockáztatom, hogy harmadik országbeli munkavállalót, ha nekem lenne erre most hatásom, nem is engednék olyan cégnél alkalmazni, amelyik például kollektív szerződéssel nem rendelkeznek. Előrebocsátom, hogy az Alaptörvény is garantálja, hogy minden magyar munkavállaló meglévő szervezethez önállóan, önként csatlakozhat, vagy társaival összeállva új szervezetet hozhatnak létre. Ezek azok a szakszervezeti jogok többek között, amelyek minden egyes munkavállalót megilletnek.

Ez az indítvány többek között arról szól, hogy ne fordulhasson elő olyan helyzet, mint amilyen lassan egy éven keresztül a Suzukinál előfordul, hogy a munkavállalók százával lépnek be a Vasas Szakszervezetbe, mégsem engedélyezik nekik, hogy az üzem területén szakszervezetként működjenek. Sőt továbbmegyek, a Suzuki esetében ennél nagyobb a jogsértés, mert meglévő szakszervezeti tagokról, valóságos szakszervezeti tagokról van szó, és azok reprezentatív szervezete a Vasas szövetség, a Vasas szövetség vezetőjét nem engedik be a gyár területére, arra való hivatkozással, hogy náluk nem működik szakszervezet.

Innentől kezdve azt is gondolom, hogy minden olyan munkavállalói jogot biztosítani kell, és erre az országgyűlési határozati javaslat is utal, amely a munkaügyi szabályokat és a foglalkoztatási szabályokat konzekvensen képviseli; hogy aki ezt megsérti, legyen az akár munkavédelmi, legyen akár munkajogi szabály, akkor annak nagyon komoly jogkövetkezménye legyen. Ugyanis azt tapasztaltuk képviselőtársaimmal például a Hankook undorító magatartása után, amikor elmentünk ahhoz az államigazgatási szervhez, ahol tájékoztatást kértünk, világosan elmondták a munkatársak, hogy röhögve szegig meg a munkavédelmi szabályokat, mert az a szabálysértési bírság, amit ki tudnak rájuk szabni, nekik egy piti összeg. Innentől kezdve a szabályok kijátszásával milliárdos profitra tesznek szert, és röhögve fizetik ki a büntetéseket akár hónapról hónapra, mert nincs az égvilágon semmi következménye ennek az egésznek, csupán a kiszabott pénzbüntetés.

Innentől kezdve, azt gondolom, képviselőtársaim, hogy ezt az országgyűlési határozati javaslatot érdemes támogatni azért, hogy egyszer és mindenkorra tudjuk biztosítani részben a munkavállalói jogokat, tudjuk biztosítani a szabad szervezkedés jogát, tudjuk biztosítani a szociális biztonság megerősítését. És mindenki más számára, aki megszegi ezeket a jogszabályokat, nagyon komoly következményei legyenek, akár pénzbeli, akár büntetőjogi következménye legyen annak, ha valakik ezeket a szabályokat kijátsszák.

Következésképpen arra kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák a tárgysorozatba vételt. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP, az LMP és a Párbeszéd soraiban.)
Felszólalások:  Előző  232  Következő    Ülésnap adatai