Készült: 2020.04.06.02:14:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

99. ülésnap (2019.12.02.), 216. felszólalás
Felszólaló Korózs Lajos (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:55


Felszólalások:  Előző  216  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Közel egyéves az úgynevezett rabszolgatörvény, amelyet benyújtott a kormány múlt év novemberében. Ez a T/8190. számon benyújtott indítvány gyakorlatilag hatályon kívül helyezné ezt a rendelkezést, illetve ezt a törvényt. Képviselőtársaim, azt előre kell hogy bocsássam, nem akarom megismételni és még véletlenül sem akarom a rabszolgatörvényt újra itt lefolytatni, vagy legalábbis annak az általános vitáját lefolytatni, de az nyilvánvalóan látszik, hogy erre a törvényre semmi szükség nincs, sőt van egy másik indítványunk, amelyet ezután fogunk tárgyalni. Itt a felmérések azt mutatják, hogy sajnos egyszerre van jelen Magyarországon a brutális túlóráknak a bevezetése és alkalmazása, gyakorlatilag ilyen összefüggő munkarendben való dolgozás, és egyszerre van jelen a heti négynapos munkarend is. Ugyanakkor látszik, hogy a munkavállalók nagyon sok esetben akár a jogszabályok megsértésével is egészségkárosító munkakörülmények között dolgoztatnak nagyon-nagyon sok embert.

Szeretném előrebocsátani, hogy szintén felmérésekből tudjuk, hogy radikálisan megnőtt a munkahelyi baleseteknek a száma, a táppénzes kifizetéseknek az összege is radikálisan nőtt az elmúlt évben. Ebből nem lehet azt a következtetést levonni, hogy ez kizárólag abból adódik, hogy többen dolgoznak most, mint ezt megelőzően, hiszen a munkahelyi balesetek száma és a táppénzes kifizetéseknek a nagysága sokkal dinamikusabban nőtt, mint ahogy a foglalkoztatás bővült volna. Ez az egyik dolog, amit meg kell hogy jegyezzek.

A másik pedig: ez a rabszolgatörvény nem egy családbarát törvény. Tehát nagyon sok munkavállaló az elmúlt egy évben arról panaszkodott, hogy hat napot szinte éjt nappallá téve dolgoznak, és szombat este vagy éjszaka a műszakot befejezve gyakorlatilag csak a vasárnap napközben az, ami pihenőidőre jut nekik, mert vasárnap éjszakára újra menni kell dolgozni. Azt tudjuk a törvény alkalmazásából, hogy három évre kell realizálni azt a munkaidőkeretet, amelyet lehetővé tesz ez a jogszabály, következésképpen itt hónapokon keresztül dolgozhatnak emberek úgy, hogy gyakorlatilag egy héten csak egyetlenegy pihenőnapot kapnak meg, és szinte éjt nappallá téve kell hogy dolgozzanak.

Ezen túlmenően szeretnék hivatkozni egy olyan szociológiai felmérésre, amelyet éppen a Vasas Szakszervezeti Szövetség rendelt meg az autóiparban, és ugyan erre senki nem gondolt szerintem egy évvel ezelőtt, mert egységes egészként kezelte a munkavállalói oldalt is meg a munkaadói oldalt is, ebből a felmérésből kiderül, hogy az autóiparban dolgozó nők már annak is örülnének, ha a férfiakkal egyenrangú munkavállalóként tekintenének rájuk a munkáltatók. Ebből adódóan  nem ragozom tovább, képviselőtársaim  azt szeretném kérni, hogy a tisztelt Ház támogassa az indítványunkat. Erre a törvényre, erre a rabszolgatörvényre sem a magyar gazdaságnak, sem a magyar munkavállalóknak az égvilágon semmi szükségük nincs.

Kérem a képviselőtársaimat, támogassák az indítványunkat. (Taps az ellenzék soraiban.)
Felszólalások:  Előző  216  Következő    Ülésnap adatai