Készült: 2019.11.21.23:14:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

95. ülésnap (1999.10.21.), 112. felszólalás
Felszólaló Dr. Hargitai János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:47


Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HARGITAI JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Azt látom, hogy a vita ma is ott folytatódik, ahol tegnap abbahagytuk. Nem meglepő ez számomra, mert nyilvánvalóan az államháztartás egyik alrendszere, az önkormányzat, ami az államháztartás mintegy egyharmadát öleli föl, persze hogy izgalmas kérdés a képviselők számára.

Abban mi mindannyian egyetértünk, akik az önkormányzatok fejével gondolkodunk, hogy az igazi megoldás egy nagy államháztartási reformon belül az lenne, ha a helyi adókat és a helyi forrásszerzés lehetőségét felértékelnénk, nyilvánvalóan a központi adók rovására. Az idei költségvetésben mi tettünk egy első kísérletet arra, hogy ezt az adóprést valamelyest mérsékeljük. Kétségtelen, hogy ez megtorpant ebben az évben, mert nem tudtuk továbbvinni ezt a folyamatot.

Így milyen lehetőség adódott a számunkra? Ha a nagy reformot nem tudjuk továbbvinni, akkor lehet-e változtatásokat csinálni külön az államháztartás egyik alrendszerében, az önkormányzatok világában? Én nyilvánvalóan azt gondolom, hogy nem lehet, csak akkor, ha az egészet lehetne megreformálni.

 

(12.20)

Ezért milyen változtatási lehetőség adódott a számunkra? Vagy konzerváljuk a jelenlegi finanszírozási rendszert, vagy belső átcsoportosításokkal hozunk létre bizonyos forrásátcsoportosítást a tehetősebb településektől a kevésbé tehetős települések irányába. Én nem azt gondolom, hogy ez ideális megoldás, de azt gondolom, hogy szükséges megoldás volt, mert közfeladatokat a kevésbé tehetős településeken is finanszírozni kell, ezért nem tudtunk mást csinálni, mint a személyi jövedelemadó mértékét csak 5 százalékban helyben hagyni, és 35 százalékot normatív alapon újraosztani. Ez fáj néhány településnek, de a települések többsége ettől jobban jár.

Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai