Készült: 2019.11.17.14:45:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

106. ülésnap (1999.12.07.), 86. felszólalás
Felszólaló Dr. Hargitai János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:04


Felszólalások:  Előző  86  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HARGITAI JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Folytatva azt a gondolatsort, amit a képviselőtársam elindított, és gyakorlatilag Braun Márton képviselő úr kezdett a tegnapi költségvetési vitában, az a módosító indítvány, amit Mádi képviselőtársammal együtt beadtunk, a 6-os út fejlesztésére vonatkozik, illetve a majdani fejlesztés előkészítésére. Ez egy olyan tervezett beruházás, amely már az előző kormányzati ciklusban elindult, vagy elindulhatott. Ebben nagy érdemei vannak Lotz miniszter úrnak és a most elnöklő Wekler képviselő úrnak is.

Azt gondolom, fontos mindannyiunk számára, a dél-dunántúli régió számára mindenképp fontos, és a leszakadó Baranya megye számára fontos, hogy ennek a beruházásnak a lendületes előkészítése tovább folytatódjon. Egy ilyen beruházást indítani Nyugat-Európában az előkészítést illetően minimum tíz év. Azt gondolom, hogy Dél-Dunántúlnak és a leszakadni látszó Baranya megyének nincsen tíz éve arra, hogy kivárja ezt az időpontot. Ezért én azt gondolom, hogy tíz éven belül - '97-től mérve az időt, hisz '97-ben volt Helsinkiben az a döntés, ahol elhatározták ennek a fejlesztésnek a szükségességét - ennek a fejlesztésnek már meg kellene kezdődnie, a konkrét kivitelezést értve ez alatt. Ezért fontos az, hogy a kormány tízéves autópálya-fejlesztési koncepciójában szerepel ez a beruházás, és fontos az, hogy költségvetési források is rendelkezésre álljanak arra, hogy ezt a beruházást megalapozzuk. 1998-ban már 40 millió forint szerepelt a költségvetésben, a '99-es költségvetésben 180 millió forint. Ebből egyébként 133 milliót használt fel a kormány. Tehát ott maradt mintegy 46 millió forint, ami átjöhet az idei évre, és a betervezett 100 millió forinttal, plusz azzal a 10 millió forinttal, amivel emelni javaslom ezt a keretet, a 2000. évi költségvetésben is lenne 156 millió forint arra, hogy ennek a beruházásnak az előkészítése folytatódhasson.

Ha azokat a számokat is érzékeltetem, amelyek a hároméves költségvetési kitekintésben szerepelnek, akkor azt láthatjuk, hogy a 6-os út előkészítésére 2001-ben 500 milliót, 2002-ben pedig 695 milliót kíván fordítani a kormány. Tehát joggal számolhatunk azzal, hogy ebben a kormányzati ciklusban mintegy 1,5 milliárd, optimálisan számolva esetleg 2 milliárdnyi forrás is lesz arra, hogy ezt a beruházást előkészítsük.

Azt kérem a képviselőtársaimtól, függetlenül attól, hogy ki melyik pártban képviselő, és a kormánytól is, hogy értsenek egyet abban, hogy Dél-Dunántúlnak, beleértve nyilvánvalóan a Duna túlsó részét is... - hisz Bács-Kiskun megye számára ugyanolyan fontos ez a beruházás, mert ha a szekszárdi híd, a dunaújvárosi híd és majdan egyszer egy mohácsi híd is megépül, aminek van realitása, akkor a dél-alföldi térség számára is ez egy izgalmas közlekedési infrastruktúra. Ezért azt gondolom, fontos, hogy egyetértsünk e beruházás lendületes folytatásában. Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  86  Következő    Ülésnap adatai