Készült: 2020.02.17.01:52:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

10. ülésnap (2018.06.20.), 74. felszólalás
Felszólaló Bartos Mónika (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:46


Felszólalások:  Előző  74  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BARTOS MÓNIKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Több mint 330 halott és 1300 sebesült. Halottak, sebesültek, árvák, gyászoló családok, megtört életű és megtört szívű emberek. Szomorú, de ez is hozzátartozik az elmúlt három esztendő európai történéseihez. Pedig minden élet drága. A terrorizmus társadalmi fejlődésünk torzszülöttje, ahogy erre Freund Tamás Prima Primissima- és Agy-díjas professzor úr is rámutatott. A Közel-Keletről és Afrikából Európába irányuló migráció az elmúlt években példátlan mértékben növelte a kontinens terrorfenyegetettségét. Az elmúlt évek halálos támadásainak elkövetőiről minden alkalommal bebizonyosodott, hogy migrációs hátterük van, vagy ők maguk is bevándorlók, vagy szüleik, vagy nagyszüleik azok. A másod- és harmadgenerációs migránsok közül az elmúlt években százszámra keltek útra, hogy a Közel-Keleten harcoljanak, ott terroristakiképzésben vegyenek részt, majd visszatérjenek Európába. Egyáltalán nem elhanyagolható tömegről van szó. Becslések szerint a négy leginkább érintett országban, Franciaországban, Németországban, az Egyesült Királyságban és Belgiumban összesen legalább háromezer főről beszélhetünk.

Az európai terrorizmus elleni harc egyik legnagyobb kihívása ezeknek a személyeknek a nyomon követése. Az Európa Tanács a migrációs hullám mellett a számos ET-tagországot egyre intenzívebben érintő terrorista fenyegetés hatására döntött új normaalkotásról, és szimbolikusnak is tekinthető, hogy a kiegészítő jegyzőkönyv 2015 őszén nyílt meg aláírásra. A terrorizmus, szélsőség és radikalizmus elleni harc azóta is kiemelten szerepel a szervezet napirendjén. Bár az Európa Tanács emberi jogi szervezetként a migrációs kérdésekre is elsősorban humanitárius problémaként tekint, mégis felismerte, hogy az illegális migráció olyan veszélyes kísérőjelenségekkel párosul, mint a terrorizmus erősödése. Ezért szükségesnek vélte már meglévő jogi eszközeinek továbbfejlesztését, a terrorizmus megelőzéséről szóló egyezmény kiegészítését olyan aspektusból, amely a terrorszervezetekhez csatlakozó, terroristakiképzés céljából utazó külföldi harcosok jelenségét is megfelelően kezeli.

Az egyezményt kidolgozó szakértői csoportban magyar részről is aktívan részt vettünk, sőt a terrorizmussal foglalkozó ET-munkacsoportban azóta is aktívan jelen vagyunk. Jelentős lépés, hogy a terrorizmus megelőzése érdekében már a terrorista csoportban és kiképzésben való részvétel, a terrorcselekmény elkövetése céljából történő külföldre utazás és ennek finanszírozása, illetve megszervezése és elősegítése is büntethető. A magyar büntető törvénykönyv már megfelel ezeknek a szempontoknak, a 315-316. §-a éppen ezekkel az esetekkel foglalkozik, így a kiegészítő jegyzőkönyv kihirdetésének nincsen akadálya.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.(Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  74  Következő    Ülésnap adatai