Készült: 2021.06.14.13:51:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

127. ülésnap (2004.03.01.), 199. felszólalás
Felszólaló Dr. Hörcsik Richard (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Európai ügyek bizottsága
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 1:55


Felszólalások:  Előző  199  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HÖRCSIK RICHÁRD, az európai integrációs ügyek bizottságának előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk lévő H/8548. országgyűlési határozati javaslatot az európai integrációs ügyek bizottsága az elmúlt heti, február 24-ei ülésén megtárgyalta, és azt egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartotta.

E napirend tárgyalásánál nem volt különösebb vita a kormánypártiak és az ellenzékiek között. Nemcsak azért, mert egy, már korábban aláírt nemzetközi szerződésről van szó, hanem egy olyan megállapodás teljesítéséről, amelynek az EGT 128. cikke alapján Magyarország május 1-jei európai uniós tagságával egy időben kell teljesülnie.

Megjegyzem, hogy amikor 1992-ben létrehozták az európai gazdasági térséget, az alapítók úgy gondolták, hogy ezzel a szervezettel kvázi lelassítják az EFTA-országok majdani uniós tagságát. Úgy gondolták, hogy az EGT az Unió előszobája lesz, mint ahogy az történt például Ausztria vagy Finnország esetében. Hála istennek, Magyarország már túl van ezen az előszobán, és így a május 1-jével kezdődő uniós tagságunkkal együtt leszünk a tagjai az európai gazdasági térségnek. Tehát ha jól megnézzük, tisztelt Ház, ez egyfajta automatizmus is. Viszont kiemelem, hogy a tagsággal bizonyos plusztámogatásokra lehet szert tenni: amint a külügyminiszter úr is említette, a norvég kormány jóvoltából a tíz csatlakozó ország, jelen esetben Magyarország, öt éven keresztül 135 millió euró többletforráshoz jut.

Tisztelt Ház! Bizottságunk tehát ajánlja a tisztelt Háznak, hogy fogadja el ezt a határozati javaslatot.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  199  Következő    Ülésnap adatai