Készült: 2020.08.06.17:38:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

207. ülésnap, 100. felszólalás
Felszólaló Dr. Nagy Gábor Tamás (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:24

Felszólalások:  <<  100  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NAGY GÁBOR TAMÁS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Csak megjegyzem, hogy a Házszabály értelmében az azonnali kérdések órájában a válaszadásra kötelezettnek az ülésteremben kell tartózkodnia. Kéretik, hogy a kormány vegye komolyan a parlamenti demokráciát.

Tisztelt Államtitkár Úr! A múlt héten több napilap is foglalkozott azzal a hírrel, hogy a királyi vár hajdani kertje, a Várkert-bazár is hamarosan magántulajdonosoké lehet. A javaslatot már leírták, s ha a kormány jóváhagyja és beterjeszti, kétségünk sem lehet afelől, hogy az Országgyűlés kormánypárti többsége megszavazza és törli az állami tulajdoni védettséget.

A budai Vár Magyarország ékköve és kirakata, ezen belül pedig a Várkert-bazár, Ybl Miklós alkotása nemzeti örökségünk és a világörökség elidegeníthetetlen része. Felújítására és hasznosítására 1999-ben született kormányhatározat, aztán tárgyalások kezdődtek egy befektetővel, aki egy nagyobb térszint alatti építményben exkluzív bevásárlóközpontot akart kialakítani. Ezt a tervet egyébként a műemlékvédelem, az építészzsűri és a budavári önkormányzat egyaránt elvetette. A befektető ekkor egy szűkített programra kért és kapott építési engedélyt, így most napirenden van a hosszú távú hasznosítási szerződés aláírása.

A képet azonban zavarosabbá teszi, hogy most már a tulajdonjog megszerzésének lehetősége is felbukkant. Egy panamagyanús ingatlan-tranzakció kezd körvonalazódni, ahol a befektetők könnyen válthatják egymást, szép lassan mindenki meggazdagszik, csak éppen a műemlék felújítása nem oldódik meg.

Tisztelt államtitkár úr, voltak idők, amikor ez egészen másképp történt. A polgári kormány ideje alatt nem megszabadulni igyekeztünk a nemzeti értékeinktől, hanem azokat gazdagítani és megőrizni akartuk; kézenfekvő példa a Sándor-palota helyreállítása.

Államtitkár úr, egyértelmű választ kérek: eladó lesz-e a Várbazár vagy sem? Szerettem volna megtudni a miniszter úr személyes véleményét, de ő sajnos nincs itt, így most a minisztérium vezetésének álláspontját szeretném öntől megkérdezni. Kérdezem, hogy milyen befektetői érdeklődés indokolhat egyáltalán egy ilyen ötletet. Kinek és hogyan juthatott ez eszébe? És ha eladó lenne, egyáltalán hogyan határoznák meg, mennyit ér a királyi vár kertje?

Köszönöm megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)

Felszólalások:  <<  100  >>    Ülésnap adatai