Készült: 2020.07.04.21:17:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

268. ülésnap (2018.02.19.), 190. felszólalás
Felszólaló Vágó Sebestyén (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:21


Felszólalások:  Előző  190  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VÁGÓ SEBESTYÉN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Mint bizonyára tudja, Törökbálint olyan különleges közlekedési csomópontban van, amely hazai viszonylatban egyedülálló, néhány négyzetkilométernyi területen három autópálya és egy vasúti fővonal keresztezi egymást: a település szélén egy autópálya és egy autóút található, az M1-es és az M0-s, egy pedig keresztben szeli át, az M7-es, amely többek között igen nagy por- és zajterhelést jelent a település mintegy 14 ezer lakosa számára. Ennek a problémának az enyhítésére városi civilek aláírásgyűjtésbe kezdtek, és petíciójukat, 1713 aláírással ellátva, jogos követeléseikkel eljuttatták az ön minisztériumába 2014 nyarán. A témában már írásbeli kérdéssel is fordultam önhöz, konkrétan az államtitkár úr adta meg erre a választ, amely elég semmitmondónak tekinthető, miszerint készül zajszintmérés, és ennek eredménye függvényében teszik meg a szükséges lépéseket. Tudomásom szerint évekkel ezelőtt készült egy tanulmány, amely enyhén szólva is idejétmúlt, azonban erre hivatkozva nagyon sok esetben elutasítják a várt intézkedéseket.

Tisztában vagyok azzal, hogy a komoly változtatások, amelyeknek költségvetési kihatásai is vannak, például a zajvédő fal kiépítése, nagyobb körültekintést igényelnek. Ezzel szemben a kérésnek vannak olyan pontjai, amelyek, ha a szándék is megvan, egyszerűen teljesíthetőek. Gondolnék itt az M7-es autópálya érintett szakaszán a 100 kilométer/órás sebességkorlátozás meghosszabbítására az M0-s autóútig.

Tisztelt Államtitkár Úr! Mi történt az elmúlt négy évben, miért nem foglalkoztak érdemben a törökbálinti lakosok jogos követeléseivel? A hivatkozott zajszintmérés elavult, évekkel ezelőtti, így jogos a kérdés, hogy tervezik-e új mérés megrendelését. Legalább a legegyszerűbb lépést, vagyis a sebességkorlátozás kibővítését a nagyjából egy kilométer hosszú szakaszon meg kívánják-e tenni? Mivel az érintett szakasz azon a területen van, ahol az M7-es autópálya pont kettévágja a várost, így már ez az egyszerű és nem nagy költségű lépés is nagy segítség lenne a környéken élők számára.

Összegezve: kívánnak-e végre érdemi lépéseket tenni a probléma megoldása érdekében (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), főleg úgy, hogy a még jelenlegi országgyűlési képviselő pont az önök államtitkára? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  190  Következő    Ülésnap adatai