Készült: 2020.07.12.16:02:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

264. ülésnap (2017.12.04.), 54. felszólalás
Felszólaló Vágó Sebestyén (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VÁGÓ SEBESTYÉN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! December 3-a a fogyatékossággal élők világnapja. Az 1992-ben létrehívott jeles nap célja, hogy elősegítse a fogyatékossággal kapcsolatos kérdések jobb megértését, és támogatást biztosítson a fogyatékossággal élők méltósága, jogai és jóléte érdekében.

Az érintettek jogainak, a velük való döntések egyik legfontosabb alapelve a „Semmit rólunk nélkülünk!” gondolat. Sajnos azt kell mondanom, hogy ez Magyarországon a legtöbb esetben nem érvényesül. A legutóbbi példa erre a múlt héten elfogadott, az időskori támogatásról szóló rendelkezések. A legnagyobb magyarországi érdekképviseleti szervezet, a MEOSZ még a tárgyalás előtt jelezte, hogy több ponton aggályos a tervezet, méltánytalan, hogy a juttatás csak azokat illeti meg, akik gyermeküket ápolták, gondozták húsz éven keresztül saját otthonaikban, és az egyéb közeli hozzátartozójukról való gondoskodókat kihagyja; nem életszerű, hogy csak azokra vonatkozik, akik közvetlenül a nyugdíjba vonulásuk előtt tették ezt. Azért életszerűtlen ez az intézkedés, mert vagy fizikailag alkalmatlanná váltak már korábban, hogy gondozzák, ápolják saját hozzátartozójukat, gyermeküket, vagy nagyon sok esetben a súlyos fogyatékosság miatt sajnos idő előtt, a nyugdíjba vonulás előtt már elhalálozott a leszármazottjuk.

És akkor még nem beszéltem arról, hogy azok az emberek, akik a nap huszonnégy órájában gondoskodnak szeretteikről otthonaikban ‑ ezzel nagyon nagy feladatot és nem mellékesen költséget levéve az állam válláról ‑, milyen megalázóan alacsony juttatásban részesülnek még mindig. Persze mit is várhatunk a fogyatékossággal élők jogainak érvényesülésével kapcsolatban, látva, hogy az akadálymentesítés milyen állapotban van az országban, és tapasztalva, hogy a főváros polgármestere egy metrófelújítás során figyelmen kívül hagyhatja az akadálymentesítési szempontokat.

Tisztelt Államtitkár Úr! Félreértés ne essék, örülünk az új ellátásnak, csak az elmondott okok miatt üröm kerül az örömbe. Ezért is kérdezem: hajlandók‑e végre figyelembe venni az érintettek életszerű, jogos követeléseit, javaslatait? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiból.)
Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai