Készült: 2020.07.16.07:04:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

261. ülésnap (2017.11.27.), 299. felszólalás
Felszólaló Vágó Sebestyén (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:35


Felszólalások:  Előző  299  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VÁGÓ SEBESTYÉN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Egy konkrét kérdésem van, amire kíváncsi lennék az államtitkár asszonytól, remélem, válaszolni fog rá.

A bizottságban megtudhattuk, hogy azokat az ellenzéki módosító indítványokat nem támogatja a kormány, amelyek a MEOSZ levele és a MEOSZ jogos kritikája alapján születtek meg, mégpedig azzal kapcsolatban, hogy aki ápolási díjban részesült vagy emelt szintű ápolási díjban részesült huzamosabb időn keresztül, függetlenül attól, hogy milyen hozzátartozóját ápolta, kaphassa ezt a kiegészítést a nyugdíja mellé. Náluk is ugyanolyan mértékű volt a jövedelemkiesés az miatt, hogy a saját otthonukban ápolták közeli hozzátartozójukat.

Azt a magyarázatot sem tudom elfogadni, amit Dunai Mónikától hallottunk a Törvényalkotási bizottság véleménye alapján, hogy azért csak azokat, akik a gyermeküket ápolták, gondozták a saját otthonukban, mert így az ő gyermeküknek nincsen jövedelme, amivel támogatni tudnák őket időskorukban. Ezek szerint a kormány úgy gondolja, hogy nem kell megfelelő nyugdíjat vagy időskori ellátást biztosítani emberek számára, mert elég az, ha a kevés nyugdíjat vagy a kevés juttatást majd a kereső utódok kiegészítik, és így normális életet biztosíthatnak a szüleik vagy a nagyszüleik számára. Úgy gondolom, ez nem meggyőző érv, én ezt nem tudom elfogadni.

Én még mindig fenntartom azt, hogy a MEOSZ levelében írt kritika jogos, és ugyanúgy megilletné azokat is a kiegészítés, akik nem a gyermeküket, hanem más közeli hozzátartozójukat ápolták, gondozták saját otthonukban. Ha nemcsak az erkölcsösséget nézzük vagy a lelki igazságosságot nézzük, hanem az anyagi igazságosságot nézzük, akkor is ez elmondható, ugyanis nagyon jól tudjuk, azzal, hogy ezt a feladatot vállalták, és így akár a kórház krónikus osztályára vagy egyéb ápolást, gondozást nyújtó intézménybe nem kellett bekerülniük ezeknek az embereknek, így nagyon nagy anyagi terhet vettek le az állam válláról. Tehát nemcsak erkölcsi szempontból, hanem anyagi szempontból is igazságos lenne az, ha ez a juttatás nemcsak a gyermeküket, hanem a más közeli hozzátartozójukat saját otthonukban ápoló, gondozó embereket is megilletné. Nem értem a kormány hozzáállását, és erre várnék választ. Köszönöm szépen. (Dr. Lukács László György tapsol.)
Felszólalások:  Előző  299  Következő    Ülésnap adatai