Készült: 2020.07.05.22:41:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

261. ülésnap (2017.11.27.), 221. felszólalás
Felszólaló Vágó Sebestyén (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  221  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VÁGÓ SEBESTYÉN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A tárgysorozatba-vételi kérelmet természetesen támogatni fogjuk a holnapi ülésen, mert a nyugdíjrendszerben fellelhető anomáliákat ugyanúgy látjuk mi is, és ugyanúgy tudjuk, hogy ezen változtatni kell. Bár elképzelhető, illetve úgy is van, hogy a pontok között néhánynál mások az elképzeléseink, mint az előterjesztő Szocialista Pártnak, de úgy gondoljuk, ez egy olyan fontos kérdés, amit az Országgyűlés plenáris ülésén tárgyalni kell. Ezeket a pontokat meg kell vizsgálni, ezeket a pontokat felül kell vizsgálni, és ezeknek a pontoknak megfelelően a nyugdíjrendszert, illetve az egyéb ellátásokat változtatni kell.

Az idő rövidsége miatt mindegyik pontra én nem tudok kitérni, csak néhány pontot emelnék ki az előbb felsoroltak közül. Az egyik legfontosabb a szolgálati nyugdíjak kérdése. Bár tudjuk, hogy voltak igazságtalanságok a rendszerben, mielőtt a Fidesz ezt a lehetőséget, ezt az intézkedést megszüntette, de úgy gondolom, hogy mint számos más intézkedéssel kapcsolatban, itt sem alkalmazható a fűnyíróelv. Nem kellett volna mást csinálni, csak kicsit több munkát belefektetni ebbe az intézkedésbe, és nem megszüntetni egy az egyben ezt az ellátást, illetve ezt a lehetőséget, hanem felül kellett volna vizsgálni, hogy az ilyen ellátásban, illetve a korkedvezményben részesülők között ki az, aki ténylegesen az elvégzett munkája vagy akár a jogcsökkentések következtében jogosult erre, és ki az, aki nem.

Ugyanez a helyzet a rokkantnyugdíjak kérdésével is. Ott is rengeteg visszaélés volt a rendszerben, de nem az a megoldás, hogy megszüntetjük és ezzel rengeteg embert méltánytalan és élhetetlen helyzetbe hozunk, sok esetben egyébként megalázó helyzetbe hozunk, hanem a megoldás az, hogy itt is cizellálunk, itt is kidolgozzuk azt a rendszert, hogy aki potyautas ebben a rendszerben, az kihulljon, viszont aki ténylegesen rászorul, illetve ténylegesen jár neki ez az ellátás, az megkaphassa. Ugyanez a helyzet egyébként az ápolási díj mértékével is. Nagyon sokan méltánytalan, élhetetlen és megalázó helyzetben vannak az ellátás alacsonysága következtében, ezért itt is emelésre van szükség.

A néhány kiragadott példa is mutatja, hogy nagyon fontos kérdésekről beszélünk (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), ezért még egyszer elmondom, hogy támogatni fogjuk holnap a tárgysorozatba vételt. Köszönöm, hogy meghallgattak. Köszönöm, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  221  Következő    Ülésnap adatai