Készült: 2020.07.10.19:25:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2017.11.20.), 84. felszólalás
Felszólaló Vágó Sebestyén (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:50


Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VÁGÓ SEBESTYÉN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Ma van a gyermekek jogainak világnapja. Ilyenkor az ember automatikusan arra gondol, hogy nálunk vajon érvényesülnek‑e a gyermekek jogai. A legfontosabb alapkövetelmény, hogy a gyermeknek joga van az egészséges testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődéshez. Vajon ma Magyarországon ezt mennyire tudjuk biztosítani a felnövekvő generációk számára?

A gyermekvédelem területén az utóbbi időben több jogszabályi változás is történt, de ezek így önmagukban még nem garantálják a rendszer tökéletes működését. A gyermekek jogainak védelmében elkerülhetetlen a gyermekvédelmi jelzőrendszer minél hatékonyabb működése. Az elmúlt időszak hírei nagyon sokszor azt bizonyították, hogy a rendszer hiányosságainak vagy a jelzés elmaradásának következtében sajnos gyakran tragikusan későn kerültek gyermekveszélyeztetési vagy -bántalmazási esetek a felszínre. Amíg a jogszabályi környezet mellé nem társul egy olyan rendszer, amely a tagok számára a jelzés elmulasztását súlyosan szankcionálja, addig nem várhatunk csodát.

Szakmailag érthető és logikus, hogy a rendszer koordinálását és a gyermekjogok biztosításának egyéb intézkedéseit, akár a családgondozást, akár az iskolai szociális munkát a gyermekjóléti központok lássák el, de amíg a szakma megbecsültsége a jelenlegi szinten van, és az ebben dolgozóknak az elszegényedés kockázatát kell vállalniuk, addig a súlyos szakemberhiány következtében nemcsak a pluszfeladatoknak, hanem az addigi alapfeladatoknak az ellátása is veszélybe kerül. S akkor még nem is beszéltem arról, hogy a kormány propagandagépezetének talán nem a néphülyítésről, hanem például ebben a témában a lakosság széles körű tájékoztatásáról kellene szólnia.

Tisztelt Államtitkár Úr! A fent említett indokok figyelembevételével nem gondolják‑e azt, hogy a bürokratikus intézkedéseken túl végre érdemi lépéseket is kéne tenni akár a rendszer megerősítésében, akár a gyermekek jogainak a védelmében? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai