Készült: 2020.05.28.15:01:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

13. ülésnap (2018.06.27.), 50. felszólalás
Felszólaló Koncz Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 9:37


Felszólalások:  Előző  50  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KONCZ FERENC (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A kormány által előterjesztett 2019. évi költségvetés Magyarország biztonságának megőrzését, a fenntarthatóságot, a gazdasági növekedést, a családok támogatását és a teljes foglalkoztatás elérését tartja szem előtt. Az elmúlt évtizedben a baloldali kormányok gazdasági, pénzügyi, társadalmi, politikai és morális válságba kormányozták Magyarországot. Érdeklődéssel hallgattam Vadai képviselő asszony felszólalását, aki azt mondta, hogy ne beszéljünk az elmúlt nyolc évről, miközben ő folyamatosan arról beszélt (Varju László: Az elmúlt nyolc évről kell beszélni!), a negatív GDP-t próbálta felosztani. Tudják, én először ’98 és 2002 között voltam országgyűlési képviselő, és emlékszem a 2002-es sokkra és az utána következő Medgyessy-kormányra, amelynek a legnagyobb problémája és a legnagyobb gondja az volt, hogy elfogyott az a pénz, amit az előző konzervatív kormány, az előző Orbán-kormány megtakarított.

Ezekből a felszólalásokból látszott, Tordai Bence, Vadai Ágnes felszólalásaiból jól látszott, hogy a kedves szociálliberális barátaink nem felejtettek és nem tanultak semmit. (Dr. Vadai Ágnes: Balközép!)

Emlékszem aztán a 2006 és 2010 közötti időszakra is, amikor a megyei közgyűlés alelnöke voltam, és jött a hír, hogy Veres János talán a 2007-es költségvetésre azt mondta: nem is értem, hogy miért szidjátok, talán azért, mert még nem ismeritek a 2008-as számokat. Én úgy látom, hogy ezen a téren csodálatosan megmaradtak a képességei szociálliberális barátainknak. (Dr. Vadai Ágnes: Balközép!)

2010 óta viszont a polgári kormány vezetésével hazánk visszaszerezte gazdasági önrendelkezését, stabilizálta a pénzügyi helyzetét, felelős költségvetési gazdálkodást folytat, tartósan alacsonyan tartja az államháztartás hiányát, csökkenő pályára állította az államadósságot és tartós gazdasági növekedést ért el. Hazánkban környezeti, társadalmi és gazdasági szempontok szerint egyaránt fejlődést tapasztaltunk az elmúlt nyolc esztendőben. (Dr. Apáti István: Most majd kölcsönadunk az USA-nak!)

A természetvédelem területén évről évre folyamatosak az előrelépések, legyen szó élőhelyvédelmi vagy élőhely-rekonstrukciós programokról. Az országos fejlesztésekben és helyi fejlesztésekben a környezet- és egészségvédelem jelentős szerepet kap. A polgári kormány gazdaságpolitikája megteremtette az alapját a rezsicsökkentésnek, a kiszámítható, olcsó és biztonságos energiaellátásnak.

A folyamatos gazdasági növekedés mellett költségvetési egyensúlyt, kiszámíthatóságot, növekvő gazdasági mozgásteret, egyre egészségesebb gazdasági struktúrát, környezetbarát technológiák elterjedését, a károsanyag-kibocsátás csökkenését tapasztaljuk.

(15.10)

A 2019-es költségvetés fedezetet biztosít arra, hogy az elmúlt évek pozitív folyamatai, fejlesztései folytatódjanak, a magyar állampolgárok, a magyar családok életminősége tovább javulhasson. Ellenzéki képviselőtársaim pedig egyértelműen megtették azokat az erőfeszítéseket, hogy hogyan hitessék el a gazdagokkal, hogy nem veszik el tőlük azt a pénzt, amit odaígértek a szegényeknek.

Az elmúlt időszakban jelentős hazai költségvetési forrásból megvalósult beruházások elindításáról és továbbviteléről, illetve a gazdasági növekedést segítő támogatások nyújtásáról van szó, amely érdemben elősegíti a foglalkoztatás bővülését is. Ilyenek a közúti fejlesztések. A kormány 2016-ban elfogadott közútfejlesztési koncepciója szerint az autópályák országhatárig való elvezetésére, a régióközpontok gyorsforgalmi úthálózatba történő bekapcsolására, illetve térségi fejlesztési elemekre a közútfejlesztésre rendelkezésre álló európai források teljes összege felhasználásra kerül. Továbbá hét év alatt összesen 1000 milliárd forintot is meghaladó hazai költségvetési forrás kerül biztosításra. A még hiányzó útkapcsolatok megépítésével és fejlesztésével a gyorsforgalmi utakon 30 perc alatt az ország bármely pontjáról el lehet majd jutni, aminek fontos szerepe van a vidéki települések fejlesztésében.

Nagyvállalati beruházási támogatásokat biztosít a kormány. A hazai gazdasági életben jelentős szerepet betöltő vagy erre alkalmassá váló, növekedési és külpiaci terjeszkedési potenciállal rendelkező, a kormány bérfelzárkóztatási célkitűzéseinek megvalósításához hozzájárulni képes, tőkehiányos hazai nagyvállalkozások, illetve a tervezett beruházás hatására a nagyvállalati méretkategóriát elérő kis- és középvállalkozások beruházásának támogatását döntötte el a kormány. Ezen vállalkozások hozzájárulnak a magyar gazdaság modernizációjához, teljesítményének növekedéséhez, új környezetbarát technológiák felhasználásához és ezen keresztül az államháztartási bevételek növekedéséhez.

A kormány beszállítói fejlesztési programot hozott létre. A program célja a hazai tulajdonú, alacsony hozzáadott értékű termékstruktúrával és gyenge jövedelmezőséggel működő cégek bekapcsolása a magasabb hozzáadott értéket teremtő termékek fejlesztésébe, gyártásába, valamint a termelékenység növelésébe, elsősorban az „Ipar 4.0” technológiák alkalmazásával. A költségvetés 2019-es előirányzatai között a beszállítói fejlesztési program folytatására 0,5 milliárd forint működési kiadásként és 2,5 milliárd forint forrásfelhalmozási kiadásként áll rendelkezésre.

Egy-két szót hadd szóljak az „Ipar 4.0” programról. A 2019-es költségvetés előirányzatai között a programra 1,5 milliárd forint felhalmozási kiadás van biztosítva. A program a feldolgozóipar és az infokommunikációs technológiák, a szolgáltatási szektor intelligens eszközökre épülő digitalizációs átalakítását támogatja. Az építőipari ágazat technológiai korszerűsítésére és hatékonyságának növelésére is sor kerül. A 2019-es költségvetés előirányzatai között erre a célra 6 milliárd forint áll rendelkezésre. A kormány célkitűzése az építőipari ágazat fenntartható, modern technológián alapuló fejlődésének támogatása annak érdekében, hogy a hazai ipar meghatározó ágazata eleget tudjon tenni a növekvő volumenű megrendelői igényeknek.

Turisztikai fejlesztésekről is szól a költségvetés. A turizmus az egyik legjelentősebb húzó hatással rendelkező ágazat, amely elősegítheti az elmaradottabb térségek gazdasági felzárkóztatását, a természeti és kulturális értékek megőrzését és hasznosítását, a lakosság életkörülményeinek javítását. A 2019-es költségvetés előirányzatai között turisztikai működési és fejlesztési célokra 28 milliárd forint, további több mint 56 milliárd forint forrás pedig felhalmozási kiadásként áll rendelkezésre.

A digitális infrastruktúra-fejlesztésről is szól a költségvetésünk. A kormány kiemelt figyelmet fordít a digitális fejlesztésekre, hiszen a gazdaság versenyképességének ez fontos tényezője.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ezek alapján arra kérem önöket, támogassák a Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat elfogadását, hiszen ez a biztonságos növekedés költségvetése, a fenntartható növekedés költségvetése, amely Magyarország további erősödését, a magyar állampolgárok, a magyar családok életminőségének további javulását szolgálja. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  50  Következő    Ülésnap adatai