Készült: 2020.03.29.21:15:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

96. ülésnap (2019.11.21.), 50. felszólalás
Felszólaló Dr. Tilki Attila (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:59


Felszólalások:  Előző  50  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TILKI ATTILA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A közbeszerzésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló T/8039. irományszámú törvényjavaslat fő célja a 2015. évi CXLIII. közbeszerzési törvény tekintetében az egyszerűsítés, a gyorsítás és az adminisztratív terhek csökkentése, a szabályosság növelése az uniós pénzügyi források korrekcióinak megelőzését és a kockázatok csökkentését szolgáló szabályok útján, valamint a felelős közpénzfelhasználás garanciáinak az erősítése. A mostani törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy a jövőben a problémákat még inkább az elektronikus közbeszerzés útján lehessen kezelni. A következő évek tervei között szerepel ennek megfelelően a közbeszerzési eljárások folyamatának aktív támogatását jelentő EKR-funkciók megvalósítása, melyek valós és érdemi adminisztratívteher-csökkentést jelentenek, mivel részben leveszik az ajánlatkérők válláról az adminisztratív terheket.

Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat egyik meghatározó eleme az egyszerűsítés, a gyorsítás, valamint az adminisztratív terhek csökkentése. Erre azért is szükség van, mert az Európai Unió 28 tagállamából az ötödik legrosszabb eredményt Magyarország érte el az Európai Bizottság által készített éves kimutatásban, ahol az egyes EU-s országok az eljárások átlagos hosszát vizsgálták.

A statisztikai adatokból kiderül, hogy Magyarországon napokra lebontva évről évre növekszik az eljárások átlagos időtartama. 2015-ben 80 napot, 2016-ban 109 napot, 2017-ben 123 napot, a tavalyi évben pedig már 141 napot vett igénybe átlagosan egy közbeszerzési eljárás bírálatának az időtartama, tehát mindezek indokolják azt, hogy tényleg igyekezzünk olyan jogszabályt alkotni, amelyik az eljárásokat egyszerűsíti.

A felelős közpénzfelhasználás garanciáinak erősítése érdekében a törvényjavaslattal a nemzeti eljárásrendben eddig főként alkalmazott összefoglaló tájékoztató közzétételét igénylő eljárásfajta törlésre kerül. A módosítás eredményeként fő szabállyá válik a nemzeti eljárásrendben a hirdetmények alkalmazása az eljárások megindítása során. A változás hozzájárul a verseny és átláthatóság növeléséhez, valamint megpróbálja egyszerűsíteni a közbeszerzési joganyagot.

Az államtitkár úr is több paragrafust részletesen említett, amelyek azt a célt szolgálják, hogy egyszerűbb és talán átláthatóbb legyen a mindennapi életben is az előttünk lévő törvényjavaslat. Én a 76. § (5) bekezdésére szeretném felhívni a figyelmet, amelyiknek a módosítása lehetővé teszi, hogy az ajánlatkérők építési beruházások esetén is alkalmazzák a „legalacsonyabb ár” értékelési szempontot, amennyiben gazdaságilag a legelőnyösebb ajánlat kiválasztását adott esetben további minőségi jellemzők nem, csak a legalacsonyabb ár értékelése szolgálhatja. Ez kifejezetten egy olyan módosítás, ami ténylegesen is gyorsíthatja a közbeszerzési eljárásokat.

Tisztelt Képviselőtársaim! Mivel nagyon sok rendelkezése a gyakorlati élethez igazított az előttünk fekvő törvényjavaslatnak, ezért én ajánlom önöknek, hogy ne csak a Fidesz-frakció támogassa a benyújtott törvényjavaslatot, hanem az ellenzéki pártok részéről is kapjuk meg a szükséges támogatást. Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  50  Következő    Ülésnap adatai