Készült: 2020.09.30.08:11:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

217. ülésnap, 149. felszólalás
Felszólaló Dr. Pálinkás József
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás oktatási minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:06

Felszólalások:  <<  149  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. PÁLINKÁS JÓZSEF oktatási minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm, hogy felhívja a figyelmet erre a kérdésre. Valóban, az autizmust - amely feltehetően nem mindenki előtt ismert fogyatékosság - a közoktatási törvény módosításakor hoztuk be abba a kategóriába, ami lehetővé teszi, hogy az autista gyerekek is ugyanazt a támogatást megkapják, mint más fogyatékkal élő gyerekek.

A fővárosi, megyei önkormányzatoknak kötelessége, még egyszer hangsúlyozom, kötelessége gondoskodni minden fogyatékkal élő gyerek ellátásáról, köztük az autista fogyatékkal élő gyermekek ellátásáról is. Hogy ezt az önkormányzat milyen intézményben teszi meg, ez természetesen önkormányzat dolga. Abban az esetben, ha az önkormányzat ennek a kötelezettségének nem tesz eleget, az önkormányzatok esetében egyrészt a közigazgatási hivatalhoz, másrészt természetesen az oktatási miniszterhez kell fordulni, aki törvényességi felügyeleti jogkörében el fog járni, hogy a törvénynek ez a követelménye az autista gyerekek esetében is teljesüljön.

 

 

(16.10)

 

 

Felhívom a képviselő úr figyelmét arra, hogy számos olyan egyéb csatorna van - például az Autizmus Alapítvány -, amely segít ezen gyerekek megfelelő iskolai ellátásában, ezért kérem a képviselő urat, hogy a választókörzetében erre is hívja fel a figyelmet. Biztos vagyok benne, hogy szeptembertől ezen gyerekek ellátása biztosított kell hogy legyen. (Taps az MDF és a Fidesz soraiból.)

 

Felszólalások:  <<  149  >>    Ülésnap adatai