Készült: 2020.09.28.18:25:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

217. ülésnap, 147. felszólalás
Felszólaló Dr. Csáky András (MDF)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:58

Felszólalások:  <<  147  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt hetekben szülői értekezletre kaptam meghívást választókörzetemben, ahol autista gyermekek szülei kétségbeesetten fordultak hozzám kéréssel, hiszen szeptembertől nem látják biztosítva gyermekük megfelelő intézményben, megfelelő körülmények között történő további oktatását.

Dustin Hoffman jóvoltából az autizmusnak egy szegmensét megismerhettük, azonban nem árt feleleveníteni, hogy jelen esetben a szociális kapcsolatteremtés, a beszéd, a fantázia fogyatékosságáról van szó, amelynek hátterében egész életen át tartó agyműködészavar állapítható meg. Minden autista gyermek más és más, egyben azonban azonosak: hogy speciális segítséget igényelnek.

Utánanéztem a dolgoknak, és a szakemberek szerint az országban mintegy 20 ezer diagnosztizált autista él, és elég nagy gondot okoz e honfitársaink oktatása, illetve képzése, jóllehet a közoktatásról szóló törvény egyértelműen lefekteti, hogy minden gyermeknek a saját értelmi képességének, érdeklődésének megfelelő oktatás jár, az ehhez szükséges körülményeket mindenféleképpen biztosítani kell.

Én csak ezért kérdezem a miniszter urat, hogy valóban: mi lesz veled, Esőemberke?

Köszönöm szépen. (Taps az MDF soraiban.)

 

Felszólalások:  <<  147  >>    Ülésnap adatai