Készült: 2021.06.16.18:48:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

243. ülésnap (2001.11.28.), 283. felszólalás
Felszólaló Dr. Hende Csaba
Beosztás igazságügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  283  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Hogyan lehet kockázatosabbá tenni a korrupciót? Ezt a harmadik lábat nem látja a képviselő úr semmi módon a kormány tevékenységében megjelenni.

Tisztelt Képviselő Úr! Ma a második napirendi pontja ennek az ülésnapnak a büntető törvénykönyv módosítása volt. Csak a mai napon, csak ezen előterjesztés keretében három olyan rendkívül jelentős intézkedést tudok önnek felsorolni - ezek jó részét egyébként éppen arról az oldalról opponálják és ellenzik -, amelyek kifejezetten arról szólnak, hogy tegyük igenis kockázatosabbá, veszélyesebbé és ezáltal kevésbé vonzóvá a korrupciót.

1. Jelentősen szigorítjuk a korrupció büntetési tételeit.

2. Az összes hivatalos személyt egy új kötelezettséggel terheljük meg, és egy új szankciót állítunk emellé, ez pedig arról szól, hogy az a hivatalos személy, aki eljárása során korrupcióról értesül, köteles megtenni a büntető feljelentést, mert ha nem teszi meg, önmaga követ el súlyos megítélésű bűncselekményt.

 

 

(17.30)

 

3. Megtörjük a büntető törvénykönyv módosításával azt az érdekközösséget, ami a megvesztegető meg a megvesztegetett között fennáll, hogy tudniillik a törvény egyformán bünteti mind a kettőt, és ezért a jelenlegi jogi helyzetben egyik sem érdekelt a hatóságokkal való együttműködésre és a bűnös tevékenység feltárására. Ezért olyan magas a látencia, többek között ezért olyan kevés az ismertté vált korrupciós bűncselekmény. Ezzel a módosítással egy sajátos büntethetőséget megszüntető okot teremtünk meg a büntető törvénykönyvben. Az a megvesztegető vagy akár megvesztegetett, aki együttműködik a hatósággal, és a hatóság tudomására még nem jutott korrupciós cselekményt feltárja, büntetlenséget kaphat, képviselő úr. Csak a mai napról hirtelen három olyan intézkedést mondtam, amit ön az imént a szemünkre hányt, hogy semmit nem teszünk.

Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  283  Következő    Ülésnap adatai