Készült: 2021.06.24.17:12:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

243. ülésnap (2001.11.28.), 273. felszólalás
Felszólaló Dr. Hende Csaba
Beosztás igazságügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:02


Felszólalások:  Előző  273  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Tóth Képviselő úr! Azt hiszem, hogy Takács Albert helyettes ombudsman úr önnel együtt téved, amikor ugyanazon jelenség két lábáról beszél. Itt két különböző kérdésről van szó. Az egyik kérdés: a meghatározott tisztséget betöltők vagyonnyilatkozata az adott személy indokolatlan vagyongyarapodását hivatott feltárni. A világ számos országában, majdnem minden fejlett országában alkalmaznak hasonló eszközt erre a célra. Ez azt támasztja alá, hogy a vagyonnyilatkozat mint jogintézmény igenis megfelelő eszköz a kívánt cél eléréséhez, azaz a vagyongyarapodás kimutatásához.

 

 

(17.20)

 

 

Ha mással nem, azzal mindenesetre, hogy a fenyegetettség hatásával a korrupció adásának-elfogadásának lehetőségét tudja csökkenteni. Tehát nem öncélú alapjogi korlátozásról van szó, hiszen a korrupció visszaszorítása össztársadalmi érdek.

Az átlátható közigazgatás és a közpénzekkel való átlátható gazdálkodás a korrupcióellenes küzdelem másik oldala, és semmiképpen nem keverhető össze az egyén szempontjából releváns vagyonnyilatkozattal. Magyarországon egyébként a közérdekű adatok nyilvánossága az alkotmányban biztosított olyan alapjog, amelynek megvalósulását szigorú törvényi szabályok biztosítják. A magyar szabályozást - jelzem - elsők között vezettük be Európában. A skandináv országokat ne számítsuk ide, mert ők vagy kétszáz évvel megelőzték a többi európai államot. Amennyiben a közérdekű adatok nyilvánosságának törvényi szabályait, amelyek egyáltalán nem hiányosak - tehát e törvényi szabályok egyáltalán nem hiányosak -, mégis megsértenék, megfelelő jogorvoslati lehetőségeket lehet ma Magyarországon igénybe venni, ezeket bárki, beleértve akár az állampolgári jogok országgyűlési biztosait is, igénybe veheti, és számára nyitva állnak.

Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  273  Következő    Ülésnap adatai