Készült: 2021.06.14.04:15:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

242. ülésnap (2001.11.27.), 309. felszólalás
Felszólaló Dr. Hende Csaba
Beosztás igazságügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 1:23


Felszólalások:  Előző  309  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló törvény módosítását az Alkotmánybíróság határozata teszi szükségessé, amely a jogbiztonságot sértően bizonytalan tartalmúnak ítélte a ombudsmantörvény "hatóság" fogalmának egyes elemeit. Az e fogalom tartalmát újraszabályozó törvényjavaslat vitája során közeledtek az álláspontok abban, hogy mely szervezeti kört vizsgálhassa az ombudsman. Ennek jegyében a kormány támogatja Vastagh Pál képviselő úrnak azt a javaslatát, amely a közjegyzők és a végrehajtók tevékenységének országgyűlési biztosi vizsgálatát is lehetővé teszi.

 

 

(18.40)

 

 

Nem voltak ugyanakkor támogathatók a titkos információgyűjtést végző szervezetek egységes ombudsmani ellenőrzésének elvét megtörő javaslatok. Megítélésem szerint a támogatott módosító javaslatokkal kiegészített törvényjavaslat eleget tesz az Alkotmánybíróság határozatában meghatározott követelményeknek, maradék nélkül.

Tisztelt Ház! Kérem, hogy a javaslatot elfogadni szíveskedjenek. Döntésük meghozatalakor szíveskedjenek mérlegelni azt is, hogy a módosítás elmaradása esetén - az Alkotmánybíróság határozata folytán - 2001. december 15. napjától az állampolgári jogok országgyűlési biztosának hatásköre a megsemmisített rendelkezések következtében szűkülni fog.

Köszönöm figyelmüket.

 
Felszólalások:  Előző  309  Következő    Ülésnap adatai