Készült: 2021.06.21.11:59:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

240. ülésnap (2001.11.12.), 177. felszólalás
Felszólaló Dr. Hende Csaba
Beosztás igazságügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  177  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A polgári kormány eltökélt a tekintetben, hogy a kommunista diktatúrák áldozatainak sorsán, életén kézzelfogható módon úgy javítson, hogy az méltó legyen az általuk elszenvedett sérelmek nagyságához.

A képviselő úr kérdésében foglalt célok megegyeznek a kormány álláspontjával. Tájékoztatom a képviselő urat, hogy a kérdésében megjelölt személyek mindegyike részesült már valamilyen juttatásban. Az ötvenes évek munkaszolgálatosai a munkaszolgálatuk időtartamától függően eltérő mértékű nyugdíj-kiegészítésben részesülnek. A hadiözvegyek és hadiárvák a hadigondozásról szóló törvény alapján egy összegű kompenzációhoz jutnak, illetve hadigondozási járadékot kapnak.

A három éven aluli szabadságelvonást elszenvedett személyek, illetve hozzátartozóik szintén eltérő mértékű nyugdíj-kiegészítésben, valamint kárpótlásban részesülnek, illetve részesültek. A három évet meghaladó, tehát tartós időtartamú szabadságelvonást szenvedettek részére járó juttatásról rendelkező 2000. évi, tehát e kormány által meghozott 267. számú kormányrendelet alapján juttatásra jogosult személyek jelentős havi ellátást kapnak: aki legalább három évet volt, annak havi 20 ezer, legalább öt év esetében 30 ezer, tíz év felett 40 ezer, és halálos ítélet esetében - melyet ugye nem hajtottak végre - havi 50 ezer forint nyugdíj-kiegészítés jár.

 

 

(15.30)

 

A Felvidékről kitelepítettek jóvátételének kérdését a kormány egy új koncepció alapján újragondolja, és ennek megfelelően megtesszük a normaszöveg kidolgozásához szükséges további lépéseket.

Emlékeztetem önt arra, hogy törvényben rehabilitáltuk az '56-os forradalom utáni megtorlásban koholt köztörvényes vádak alapján, ám valójában politikai és forradalmi cselekményeik következtében elítélt személyeket, és semmissé nyilvánította az Országgyűlés törvényeiben az őket sújtó megkülönböztetést. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) A tiszti nyilatkozat aláírói tekintetében újra felállítottuk a HM-ben a rehabilitációs bizottságot, amely erkölcsi kárpótlást nyújt.

Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  177  Következő    Ülésnap adatai