Készült: 2020.03.29.21:04:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

244. ülésnap (2001.11.29.), 68. felszólalás
Felszólaló Molnár Gyula (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:56


Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MOLNÁR GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Ma már többször elhangzott a szocialista szónokoktól, hogy miközben zajlik a parlament plenáris vitája, aközben az interneten is nyomon követjük, hogy az állampolgárok hogyan és miképpen vélekednek minderről a vitáról. Ha nagyon sommásan kellene fogalmaznom, akkor azt mondják - bár a miniszterelnök úr közben eltávozott a teremből -, hogy ők is rendeltek teát, ugyan ők nem jéggel isszák a teát, hanem a megszokott kellemes, langyos, citromos-cukros teát szeretnék kérni, tehát tisztelettel kérik vissza a saját teájukat.

A társadalom hangulatával kapcsolatban: elgondolkoztató az, hogy miközben mindenfajta érdekegyeztető fórumokról beszél a kormány, aközben az Országimázs Központ a Galluppal közösen elkészített egy felmérést, amely nagyon érdekes tapasztalatokat mutat, idéznék néhány számot, nagyon röviden. Több előny, mint hátrány származik-e Magyarország csatlakozásából? A magyarok 56 százaléka mondja azt, hogy igen; ugyanerről a kérdésről a németek 65 százaléka, a franciák 60 százaléka nyilatkozik pozitívan. Az a kérdés, hogy növeli-e az életszínvonalat Magyarországon a magyar csatlakozás: Magyarországon 70 százalék látja ezt is, a németek 91, az osztrákok 87 százaléka gondolja ezt rólunk. Segít-e a magyar gazdaságnak a csatlakozás? A magyarok 80 százaléka, miközben a németek 96, az osztrákok 92 százaléka gondolja ezt így.

Nem mutatják-e ezek a számok azt, hölgyeim és uraim, hogy a magyarok még mindig nincsenek teljes egészében tisztában azzal, hogy pontosan mit is kapnak, mire is számíthatnak az Európai Uniótól? Nem jelenti-e ez pontosan azt, hogy sokkal, de sokkal többet kellene foglalkozni a tájékoztatással, be kellene vonni az érintetteket, és ebben a vitában is sokkal kevesebb közhelyet, sokkal kevesebb csúsztatást, és sokkal több konkrétumot kellene mondani?

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai