Készült: 2019.12.15.03:53:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

11. ülésnap, 191. felszólalás
Felszólaló Bodó Sándor (Fidesz)
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Beosztás Pénzügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:10

Felszólalások:  <<  191  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BODÓ SÁNDOR pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az ország kiürítésével éppen ellentétes folyamatokat jeleznek a legutóbbi foglalkoztatási és aktivitási adatok. Az valóság, hogy a demográfiai trend következményeként százezerrel kevesebb munkavállalási korú népessége van az országnak, de ezt nem szabad összekeverni a migrációval. Néhány KSH-adatot javaslok figyelmébe. A legutóbbi mérés szerint a 2010-es kormányváltás óta mintegy 750 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, és ebből 600 ezren a versenyszférában dolgoznak. A kormányzati intézkedések eredményeképpen 436 ezer főt sikerült visszavezetni a munkaerőpiacra, és a munkavállalási korú népesség aktivitási rátája 72 százalék környékén áll. Ezek konkrét adatok, képviselő úr.

A külföldön élőkkel kapcsolatosan: nos, a régióban a legkisebb mértékű a munkaerő elvándorlása, de ami még ennél is fontosabb, hogy a jelzett 600 ezerből több mint félmillióan 2010 előtt hagyták el az országot. 2010 és 2017 között ugyanis mindössze 93 ezres volt a vándorlási veszteség, miközben a tavalyi adatok már a migrációs trend megfordulására utalnak. Évtizedek óta az előző évben fordult elő első alkalommal, hogy többen jöttek haza, mint ahányan elmentek, és ez mindenképpen egy nagyon örömteli dolog.

A munkaerő megtartásának nyilván leghatékonyabb módja a munkakörülmények javítása és a bérek emelése, ezen is dolgozik a kormány. A 2010-es kormányváltás óta a reálbérek több mint 30 százalékkal növekedtek, míg ha a gyermekkedvezményeket is figyelembe vesszük, ez a növekedési szám 36 százalék.

A magyar gazdaság új növekedési fokozatba kapcsolt, és nagyon cáfolnom kell azt, amit ön mondott, hogy nincs beruházás, hiszen a beruházások 17 százalékkal növekedtek.

Az ország biztonsága, a reálbérek növekedése várhatóan a következő időszakban (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) is kedvező hatást gyakorolnak arra, hogy a külföldön dolgozók visszatérjenek hozzánk.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  191  >>    Ülésnap adatai