Készült: 2020.02.24.12:09:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

241. ülésnap (2017.09.25.), 195. felszólalás
Felszólaló Ágh Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:29


Felszólalások:  Előző  195  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ÁGH PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Fontosnak tartom, hogy itt, az ország Házában is rendszeresen beszámoljak azokról a pillanatokról, eseményekről, évfordulókról, amelyek nekünk, Vas megyeieknek büszkeségre adnak okot.

2017-ben a mi térségünkben számos tűzoltó ünnepelhetett kerek évfordulót. A szombathelyi hivatásos tűzoltó-parancsnokság fennállásának 145., a BPV Hungária Létesítményi Tűzoltó-parancsnokság pedig alapításának 25. évfordulóját ünnepelte idén.

Az önkéntes tűzoltó-egyesületek tekintetében a következőkről tudok önöknek beszámolni. Csepregen, Csánigon, Répcelakon, Rábatöttösön, Ikerváron, Őriszentpéteren és Nicken 135 esztendeje, 1882-ben; a Vasalján, Sótonyban, Toronyban 125 éve, 1892-ben; Szentpéterfán, Kemenestaródfán 120 éve jött létre önkéntes tűzoltó-egyesület. A jubileumot színvonalas ünnepségekkel tették emlékezetessé, melyek közül többön személyesen is részt vehettem. Ezeken az alkalmakon kiderült, hogy sok helyen a helyi szerveződések között az önkéntes tűzoltók szervezték meg magukat először.

Ennek köszönhetően szerte az országban 1890-re már 545 önkéntes tűzoltó-egyesület tevékenykedett szerte hazánkban. Nem véletlenül, mert a magyarok mindig meg akarták védeni az otthonukat, az országukat. Azok, akik a XIX. század második felében elindították az egyleteket a maguk helyén, a maguk feladatellátásával, ha kellett, hősiességükkel, mind szolgálták a vasi embereket. Voltak köztük egészen fiatalok, hiszen több helyen az egylet tagsági viszonya 15 éves kortól elérhetővé vált. Voltak idősebbek is, akik példásan tették, amit tenniük kellett.

(15.10)

A régi idők hatalmas tűzvészei során - a kezdetleges tűzoltási viszonyok miatt - számos tűzoltó mások életének és vagyonának mentése közben a saját életét is kockáztatta. Nem tartottak igényt sem jutalomra, sem elismerésre, mégis hűen teljesítették emberbaráti kötelezettségüket. Szolgálatukat Szent Flórián szellemisége vezeti, amely emberséget, az önzetlen segíteni akarást és a hősies, bátor helytállást jelenti. Így volt ez régen, de így van ez ma is.

Az idei jubileumi ünnepségeken a polgármesterek büszkén számoltak be arról, hogy mennyi területen lehet számítani az önkéntes tűzoltókra, hiszen a tűz- és katasztrófavédelem számos területén helytállnak, úgymint a tüzek oltásában, baleseti mentésben, járhatatlan utak letakarításában, lezárásában, leszakadt elektromos vezetékek biztosításában, belvízvédelmi munkában, kidőlt fák eltakarításában. Emellett a megelőzésre is koncentrálnak, és közösséget alkotnak.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelet és becsület jár a hivatásosok mellett az önkéntes tűzoltóknak a tevékenységért, amit végeznek. Nagyon fontos tényezőt biztosítanak a közösség számára: a biztonságot. Elismeréssel kell ezért adóznunk előttük, mert mindennapi munkájuk mellett szakítanak időt arra, hogy megóvják szűkebb és tágabb környezetüket.

Köszönetet kell mondani az önkéntesek családtagjainak, hiszen az ő türelmük, lelki és erkölcsi támogatásuk nélkül nem lennének képesek az önkéntesek ellátni feladataikat.

Tisztelt Ház! Isten éltesse az alapításuk jubileumát ünneplő vasi tűzoltókat! Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  195  Következő    Ülésnap adatai