Készült: 2020.02.20.09:53:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

206. ülésnap (2017.03.13.), 138. felszólalás
Felszólaló Ágh Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:57


Felszólalások:  Előző  138  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ÁGH PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Itt a parlamentben a múlt héten elfogadtuk a jogi határzár megerősítéséről szóló törvényt. Ez a módosítás erősebb védelmet ad Magyarországnak, és erősebb védelmet biztosít Európának is.

Szinte már meg sem lepődünk azon, hogy ismét politikai támadások érik hazánkat Brüsszelből a szigorítások miatt. Az elmúlt években már többször látott forgatókönyv ismétlődik: a magukat jogvédőnek nevező álcivil szervezetek minden lehetséges nemzetközi fórumon kritizálják a magyar migrációs szabályozást, és ehhez örömmel csatlakoznak az Európai Unió bevándorláspárti politikusai is. Nos, láttunk már ilyet, úgy látszik, ez a csata még folytatódni fog.

A nemzetközi álcivil szervezetek a menedékjog eredeti tartalmát kiforgatják, és úgy értelmezik, mintha ez egy, az EU területére jogellenesen belépő embertömegeket is megillető szociális ellátáshoz való jog lenne. A mi célunk pedig, hogy egyetlen migráns se tartózkodjon ellenőrizetlenül, jogellenesen hazánk területén, mert elfogadhatatlan, hogy a migránsok visszaéljenek a politikai menedékjog iránti kérelemmel, és arra használják fel, hogy eltűnjenek a schengeni határokon belül.

Az új szabályrendszer abszolút következetes, és az EU többi tagállamára nézve is pozitív hatással bír. Fontos sikerként könyvelhető el, hogy a nagy biztonsági kockázattal küzdő tagállamok már szépen lassan belátják, hogy a magyar szabályozás hatékony és eredményes. De nagy kihívás még, hogy Brüsszelben is világossá tegyük, hogy a nemzetállami szintű hasonló szigorításokra a gyakorlati problémák kezelése miatt igenis szükség van.

Tisztelt Államtitkár Úr! Számíthatunk arra, hogy a kormány eredményesen védi meg a múlt héten elfogadott jogi határzárral kapcsolatos szigorítást? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  138  Következő    Ülésnap adatai