Készült: 2020.09.20.00:30:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

98. ülésnap (2019.11.25.), 24. felszólalás
Felszólaló Czunyiné Dr. Bertalan Judit (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:05


Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CZUNYINÉ DR. BERTALAN JUDIT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ugyan Vadai képviselőtársam elhagyta már az üléstermet, de azt gondolom, hogy ebben az ügyben is, amiben felszólalását megtette, már megint egy kicsit csak azon a hangszeren játszanak, ami nekik tetszik. A hivatkozott témában az elmúlt héten történt valami vagy a témához hasonló ügyben, amire ők viszont nem reagáltak. (Gréczy Zsolt: Karácsony reagált!) Ebből is látszik, hogy csak cirkuszt vagy csak felhajtást csinálnak bizonyos károsultak ügyéből, a tényleges tettek, a jogszabályalkotás, a szigorítás a Fidesz-KDNP kormányzata részéről történt meg 2010 óta.Az elmúlt héten jött ki a hír, hogy a Katona József Színház azonnali hatállyal szerződést bontott egyik rendezőjével. Szűkszavú volt a közlemény, mindösszesen annyi állt benne, hogy az ügy kirívó súlyosságára figyelemmel, a közlemény több esetben is erkölcsi határokat átlépő módon viselkedő munkatársáról szólt. Szerdán azonban robbant a hír, hogy az érintett személy nem más, mint a korábban az SZDSZ színeiben politizáló Gothár Péter. (Dr. Varga-Damm Andrea: Honnan tudjuk, hogy nem Fidesz-szavazó volt?) Egy közleményben saját maga vallotta be, hogy ő volt az, aki erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledett egy munkatársnőjéhez. A vallomással kapcsolatban azonban felmerülhet a kérdés, hogy pontosan hány érintettje lehet az ügynek: míg a teátrum több érintett dolgozóról beszél, addig a Kossuth-, valamint Nemzet Művésze-díjjal kitüntetett Gothár csupán egyetlen esetről számol be. Jelzem, csupán egyetlen eset is több, mint ami megengedett.

Meghökkentő, hogy a teátrum az áldozatokat titoktartásra kötelezve igyekszik védelmezni a zaklatással vádolt rendezőt, annak dacára, hogy éppen a Katona József Színház volt az, amely a „me too” kampány kirobbanásakor a szexuális zaklatások elleni küzdelem élharcosává kiáltotta ki magát, összeállított egy chartát, illetve még egy előadást is készített az adott témában. Most pedig szomorúan láthatjuk, hogy amikor a valódi botrány kitör, a színház az áldozatok védelme helyett csak azzal foglalkozik, miként mentse meg az ismert rendezőt. Az azonban felületes intézkedésnek bizonyul a színház részéről, hogy egy Gothár-rendezést levesz műsoráról az évad végéig, sőt, mi több, a különféle sajtóközleményekből arról is tudomást szerezhettünk, hogy Gothár esetében már legalább egy éve tussolják el a hasonló súlyosságú tetteit.

Tisztelt Képviselőtársaim! Minimum visszás, hogy éppen a balliberális kulturális elit próbálja eltitkolni és eltussolni az ügyet, akik egyébként az ehhez hasonló érzékeny területeket érintő bűncselekmények esetében a lehető leghangosabban igyekszenek hallatni a hangjukat. Aggasztó, hogy Gy. Németh Erzsébet, a DK prominens politikusa, aki jelenleg a kultúráért felelős főpolgármester-helyettes, kijelentette, részéről lezártnak tekinthető az ügy, mivel a színház nem tett büntető feljelentést.

Kérdezem női képviselőtársaimat  már akik bent vannak a teremben , hogy véleményük szerint is ezzel le van tudva a dolog. Valljon színt Bősz Anett, Kunhalmi Ágnes, Vadai Ágnes vagy akár Bangóné képviselőtársam és valamennyien, hogy miért nem demonstrálnak most látványosan, nyíltan, amikor egy, a balliberális kulturális elithez tartozó személy a botrányban érintett! Természetesen mind a színház, mind pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetem részéről, ahol egyebek mellett Gothár szintén dolgozik, elvárható lenne, hogy alaposan vizsgálja ki az ügyet.

Az alaposság kritériuma már ott megkérdőjeleződik az egyetem részéről, hogy nem egy külsős, hanem egy Gothár barátaiból álló bizottságot kértek fel a vizsgálat lefolytatására. Érdekes, hogy a Kossuth-díjas rendező legutolsó filmrendezői osztályának tagjai vagy tagja éppen egy szexuális zaklatásról szóló filmet forgat.

Tisztelt Ház! Nem áll jogomban, és nem is fogok, nem is akarok vádaskodni. (Gréczy Zsolt: Épp azt csinálod!) De mindenképpen szeretném nyomatékosan hangsúlyozni, hogy a színház részéről elvárt minimum a felderítése annak, hogy pontosan hány alkalommal és hány áldozattal szemben követhette el erkölcstelen tettét a rendező. Olyan kivizsgálásra van szükség, amely esetében akár a bűnüldöző hatóság megkeresése is indokolttá válik vagy válhat, ha megállapítást nyer a zaklatás bűncselekményének megalapozott gyanúja. Megengedhetetlen, hogy Magyarországon ilyen cselekményeket tussoljanak el. (Gréczy Zsolt: Meg a vak komondor!) Az ilyen személyek méltatlanok bármilyen állami kitüntetés jövőbeni elnyerésére.

Szomorú az is, tisztelt képviselőtársaim, szomorú, kedves képviselőtársam, hogy az ellenzéki színjátszókör a múltheti előadásából kihagyott egy jelenetet. Kihagyott egy jelenetet, mert azzal volt elfoglalva, hogy 15 órán át beszéljen arról a tisztelt Házban, hogy nem beszélhet. A fontos ügyekről, amit nem használhatnak saját céljaikra, pedig hallgatnak. (Dr. Varga-Damm Andrea: Nem arról beszéltünk! A sérelmekről beszéltünk!)

Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai