Készült: 2020.09.21.18:42:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

240. ülésnap (2001.11.12.), 24-26. felszólalás
Felszólaló Korózs Lajos (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:21


Felszólalások:  Előző  24 - 26  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. (Zaj. - Az elnök megkocogtatja a csengőt.) Tisztelt Államtitkár Úr!

 

ELNÖK: Csendet kérek, tisztelt Országgyűlés! A képviselő úré a szó.

 

KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Igen tisztelt Államtitkár Úr! (Zaj. - Közbekiáltás: Nincs hang!) Igen tisztelt Államtitkár Úr! A kérdésemnek egy latin mondás címét adtam: in vino veritas - borban az igazság, ezt ugyan nagyon sokan tudjuk. Mint ön előtt is bizonyára ismert, a kormány két és fél milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a Tokaj Kereskedőház Rt.-nek, amennyiben ma délután elfogadásra kerül a zárszámadási törvény.

A 2500 millió forintot az ön felügyelete (Közbeszólás: Emeld feljebb a mikrofonodat, nem lehet hallani!), illetve Stumpf miniszter úr felügyelete alá tartozó ÁPV Rt. folyósítja a fent nevezett vállalatnak. Az összeget a cég szőlő felvásárlására és tartályok megvásárlására használja - tudtuk meg a sajtóból. Ez eddig rendjén is lenne, csak van itt három probléma. Az egyik: a miniszter úr a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a kereskedőháznak juttatott támogatással a szüret előtti problémákat kívánják megoldani. Szerintem az ország másik huszonegy borvidékén is voltak jelei a problémának, sőt a tokaj-hegyaljai borvidéken is.

A második problémám: azt is állították, hogy a tárolókapacitást kívánják bővíteni, mert a tavalyi, rekordévnek minősülő évben 100-110 ezer mázsával több szőlő termett, minden idők egyik leggyengébb termése mellett. Szerintem, ha ilyen rossz a termés, nem tárolókat kell vásárolni, hanem a tokaji bor jó hírének megőrzése végett egy részét meg kell semmisíteni, hogy még véletlenül se kerülhessen forgalomba gyenge minőségű bor. Ez utóbbi az egész ország érdeke is.

A harmadik: tudomásunk szerint az elmúlt évben is kapott már a Tokaj Kereskedőház másfél milliárd forint állami támogatást, ennek ellenére nem tudott úgy gazdálkodni, hogy a saját felvásárlását (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) és a tárolókapacitás bővítését megfinanszírozza.

Szerintem valami más van a miniszter úr batyujában, mint sima felvásárlás és tárolókapacitás-bővítés, annál is inkább, mert tudomásom szerint mintegy 800 millió forintot fordítanak csupán felvásárlásra. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Mi van a többi 1,7 milliárddal?

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  24 - 26  Következő    Ülésnap adatai