Készült: 2020.09.22.14:32:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

24. ülésnap (1998.11.04.), 189. felszólalás
Felszólaló Korózs Lajos (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:02


Felszólalások:  Előző  189  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Bizonyára ismeretes a miniszter úr előtt, hogy hétre emelkedett a Heves megyei kórházban azoknak a haláleseteknek a száma, amelyek okaként az etilénoxidos sterilizáló berendezést felelőssé teszik az érintettek. A '90-es évek elejétől halmozottan jelentkeztek a daganatos megbetegedések a kórház újszülött- és koraszülöttosztályán.

Ebben az időben végeztek ugyan egy felületes vizsgálatot, melynek eredménye számomra döbbenetes volt. A megvizsgált 29 dolgozóból 22-nek pozitív volt a vizsgálati eredménye. Ezen túlmenően a kromoszómavizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy az ott dolgozók sugárkárosodást szenvedtek. Az intézményen belül elvégzett laborvizsgálat eredményeképpen az ott dolgozók 80 százalékánál találtak kromoszómaelváltozást. A vizsgált személyek közül 10 főt jelenleg is daganatos elváltozásokkal kezelnek.

Tisztelt Miniszter Úr! Ezek után kérdezem öntől, hogy az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak egészségi állapotában történt tömeges daganatos megbetegedés előidézésében szerepet játszhatott-e az, hogy a nővérek munkavédelmi intézkedések és a műszaki elhárítás nélkül rákkeltő vegyi expozícióban dolgoztak közel egy évtizeden keresztül. Kérdezem továbbá, hogy az elmúlt időszakban az arra illetékes szervezetek, az ÁNTSZ átszervezése óta végeztek-e hatósági ellenőrzést, mérést a por- és vegyi expozíciónak kitett munkahelyen.

Tisztelt Miniszter Úr! Fellelhetők-e az ÁNTSZ-nél, illetve annak elődjeként a Köjálnál mérési, ellenőrzési jegyzőkönyvek és dokumentumok, ezen túl folytak-e az érintett dolgozók körében üzemorvosi vizsgálatok? Az első megbetegedések és a probléma megjelenése óta a beteg dolgozók vizsgálata megtörtént-e, s hozzáférhetőek-e az ezzel kapcsolatos orvosi dokumentumok? Ezen túlmenően mit tett a munkáltató a munkahelyi ártalom elhárítása érdekében az exponált időszakban?

Igen tisztelt Miniszter Úr! Tudom, hogy nagyon komplex ez a kérdéssor, de mégis engedje meg, hogy firtassam, hiszen ezt annak idején levélben is megírtam önnek. A Magyar Televízió egyik esti műsorában a miniszter úr szájából elhangzott, hogy Egerben egy kockázati többlettényező van. A dolgozók érdekében kérdezem - hiszen hét halottat már eltemettünk, jelenleg per folyik az intézmény vezetésével szemben -, hogy miniszter úr legyen már olyan kedves, mondja meg nekünk, hogy mi ez a kockázati többlettényező.

Nagyon szépen köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  189  Következő    Ülésnap adatai