Készült: 2020.09.25.16:25:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

198. ülésnap (2001.03.29.), 12. felszólalás
Felszólaló Korózs Lajos (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Idegenforgalmi bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 2:36


Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KORÓZS LAJOS, az idegenforgalmi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársam a kezdő mondatot meg is adta: természetesen politikai célokat szolgál ennek a törvénynek a beterjesztése a mi véleményünk szerint, annál is inkább, mert közel sem érzékeljük nagyon sokan azt, amit Becsó Zsolt képviselőtársam a területfejlesztési bizottság véleménynyilvánítójaként elmondott, mely szerint területi kiegyenlítési feladatokat is ellát ez a törvény. Ez nem tükröződik ebből.

Lehet, hogy az ő érintett megyéjében fognak kapni a kormánytól beruházásra nagyon komoly pénzösszegeket, de mondhatom, hogy rögtön az ő szomszédjában, Heves megyében például senki nem kap semmilyen támogatást ettől a kormánytól. Ha közel 300 pályázat érkezett be, akkor vélelmezhető, hogy talán még a Heves megyeiek is nyújtottak be ilyet, de még az elutasítottak közé sem tudtak bekerülni. Talán azért, mert éppen szocialista megyei vezetés van Heves megyében. Ez az egyik dolog.

A másik dolog pedig véleményem indoklásaként az, hogy én úgy érzékelem a kisebbségi vélemény előadójaként, hogy azzal, hogy lehetőséget nyújtott a kormány arra, hogy nulla forint önrésszel is lehet pályázatot benyújtani, és lehet állami támogatást kapni, ez arra enged következtetni, hogy a kormány a paternalista szemléletét erősítse, amely nem is áll közel hozzá, következésképpen a jövő évtől kezdve - ha most precedenst teremtünk erre - az ő mozgásterét erősíti, gyakorlatilag saját belátására van bízva az, hogy kinek ad állami támogatást, és kik lesznek azok, akik teljesen fölöslegesen nyújtanak be pályázatot az elkövetkezendőkben.

Tehát az idegenforgalmi bizottság kisebbségi előadójaként csak megismételni tudom: véleményünk szerint politikai célokat szolgál a törvénynek ilyetén való beterjesztése.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai