Készült: 2019.12.13.08:54:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

32. ülésnap (2010.10.05.), 6-8. felszólalás
Felszólaló Dr. Szabó Erika (Fidesz)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 3:19


Felszólalások:  Előző  6 - 8  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZABÓ ERIKA közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Gondolkodtam, hogy a kormány nevében egy ilyen átláthatatlan, homályos vádsorozatra egyáltalán válaszoljak-e, hiszen nem a kormány asztalára való az a kérdéskör, amit ön itt most felhozott. De annyit mindenképpen szeretnék elmondani, hogy a választások tisztaságának megőrzése minden politikai pártnak feladata, a Jobbiknak is. Arról is szeretném tájékoztatni, hogy éppen a Jobbik listagyűjtésével kapcsolatban került feljelentésre sor a napokban. Október 1-jén Bordás Vilmos, az Országos Választási Bizottság elnöke a rendőrséghez fordult, mert olyan bejelentés érkezett a bizottsághoz, amely szerint a Jobbik úgy gyűjtött adatokat a választópolgárokról, hogy nem tudja igazolni a választópolgárok beleegyezését. 1694 XX. kerületi állampolgár személyes adata, lakcíme és személyi száma szerepel azon a listán, amelyet önök gyűjtöttek. (Zaj a Jobbik soraiban. - Dúró Dóra: Az önökén meg 3 millió!) Én meghallgattam önöket, egy kicsit kevesebb indulattal legyenek szívesek meghallgatni az én válaszomat is.

Egyezzünk meg abban, a nyomozati szervek feladata megvizsgálni, hogy történt-e bűncselekmény. Ha önöknek ilyen jellegű fenntartásuk vagy véleményük van, akkor leghelyesebb, ha kivárják, hogy a rendőrség milyen bizonyítékokat talál az adott ügyben. (Novák Előd: Letelt a határidő!)

ELNÖK: Tisztelt Képviselőtársaim! Félbe kell szakítanom önöket. A Házszabály a folyamatos dialógust nem teszi lehetővé. Napirend előtti felszólalásra és az arra való válaszra van lehetőség. Kérem megértésüket. Kérem, folytassa!

DR. SZABÓ ERIKA közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. A stílus maga az ember. Úgy látszik, önök annyira akarják védeni a védhetetlent, hogy még az alapvető illemszabályokat sem képesek betartani, és a vitakultúra minimális szintjére sem képesek. Biztosan azért, mert önök sárosak olyan kérdésben, amit egy másik pártra szeretnének ráhúzni.

A választási eljárásról szóló törvény megteremti ugyan a jogszerű adatkezelés lehetőségét, az állampolgárok adatait meg lehet vásárolni a választási szervektől, és utána meg kell azt semmisíteni - erre van lehetőség -, de valóban vannak problémák az adatkezelések körül. Ebben a kérdésben az eljárási törvény változtatásán dolgozik az Országgyűlés. Nyilván ezt a kérdéskört is az ajánlószelvény-gyűjtés kérdésével együtt meg kell vizsgálni, és az önök építő javaslatai alapján is kell megoldani azt, hogy semmilyen törvénysértés a választások, illetve a választópolgárok adatainak a gyűjtése során ne keletkezhessen.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  6 - 8  Következő    Ülésnap adatai