Készült: 2019.12.14.23:09:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

32. ülésnap (2010.10.05.), 54. felszólalás
Felszólaló Dr. Vinnai Győző (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VINNAI GYŐZŐ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Volner képviselőtársamnak szeretnék néhány tényt mondani olyan emberként, aki az önkormányzati világból jött. Véleményem szerint nem a gazdasági válsággal kezdődött az önkormányzatok szégyenpadra ültetése, legyen az fideszes vagy éppen akkor, 2006-ban kormánypárti település. Én Nyíregyházáról jöttem, és két ténnyel, pontos számmal szeretném igazolni ezt. Tavaly 822 millió forintot vontak el az oktatási és a szociális szférából egy 40 milliárdos költségvetés esetében. Képviselőtársam, ez 3 százalék körül van. De ha megnézzük, hogy a működésre mennyit költ Nyíregyháza, egy 120 ezres város, ez 5-6 százalék, amelyet a kötelező feladatában - hogy fenn kell tartani iskolát, fenn kell tartani szociális intézményt - nem lehet kigazdálkodni, különösen úgy nem, hogy a kormány 2006-tól folyamatosan csökkentette a normatívát. Az oktatási normatíva nominálisan is a 2002-es szinten van. Tehát egy 53 iskolát fenntartó nagyvárosban - óvoda, általános iskola és középiskola - lehetetlen ezt kigazdálkodni. Az önkormányzatok korábban fejlesztésre vettek fel hiteleket vagy bocsátottak ki kötvényt, és az utolsó négy évben az alrendszer működésére is kellett, hogy hiteleket vegyen fel vagy kötvényeket bocsásson ki.

Még egy tényt szeretnék elmondani tisztelt képviselőtársamnak. Nyíregyháza esetében 10 milliárd forintba kerül az iskolák fenntartása, ez a költségvetésnek durván egynegyede, és ennek a felét saját adóból, helyi forrásokból kell hozzátenni az önkormányzatnak, mert a központi költségvetés mintegy 50 százalékát adja.

(11.50)

Tehát az önkormányzatok kivéreztetése - ha használhatom ezt a szót - 2006 és 2010 között fölgyorsult, és nem csak a válságnak köszönhető.

Köszönöm a szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai