Készült: 2019.12.06.11:49:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

32. ülésnap (2010.10.05.), 14. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás Belügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:51


Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kicsit előreszaladtunk, úgy gondolom, ezzel a napirend előtti felszólalással, hiszen alapvetően a képviselő úr a még be nem terjesztett és a kormány által nem tárgyalt 2011. évi költségvetésről és annak hatásairól próbált beszélni, és elsősorban a társadalom minden területére negatív tendenciákat vizionálni.

Én elfogadom azt, hogy ez is egy ellenzéki magatartás, hogy találgatózunk. Találgatózunk a tekintetben, hogy milyen költségvetési támogatásokat fog elvonni majd a kormány a jövő évi költségvetésében. Ehelyett a figyelmébe ajánlanám a képviselő úrnak, hogy ez a kormány egyértelműen kijelentette azt, és végre is hajtja, hogy nem fog megszorító intézkedéseket tenni a lakosság irányába. Úgy gondolom, hogy az IMF-fel folytatott tárgyalások ezt nagymértékben bizonyítják, hogy ahelyett, hogy az IMF által kért megszorításokat a vállalkozások és a lakosság irányába tette volna a kormány, bankadót vezetett be, és a költségvetési hiányt így próbálja csökkenteni.

A 16 százalékos adóval kapcsolatosan szintén azt vizionálja a képviselő úr, hogy ez az országnak rossz lesz, és ez bizonyos társadalmi rétegeknek hátrányos lesz. Én azt gondolom, hogy ebben is egyértelmű a miniszter úr és a miniszterelnök úr kinyilvánítása: senki nem fog rosszabbul járni az egykulcsos adóval, senki nem fog kevesebb jövedelmet hazavinni, mi több, úgy gondolom, a csökkentett és egykulcsos adó, a 16 százalékos az ország egészének kedvező lesz.

Az oktatásra és az egészségügyre tett félmondatos megjegyzéseire nem kívánok reagálni, hiszen azt gondolom, hogy ez lehet egy ellenzéki magatartás. A parlamentnek lesz lehetősége arra, hogy végigtárgyalja majd azt, hogy az új kormánynak milyen stratégiája van az oktatás terén, hogy a vidéki iskoláknak milyen szerepet szán, és hogy az oktatásnak a reformját hogyan gondolja.

Végezetül a hajléktalanokról szólt. El nem tudom képzelni, mire alapozza azt, hogy a kormány támadást indít a hajléktalanok ellen, és karhatalmi eszközökkel próbálja a hajléktalanproblémát megoldani. Ehelyett középtávú stratégia készül a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban, amely november 30-áig fog elkészülni, és ezt a kormány tárgyalni fogja, kormányhatározat fog erről készülni, és elfogadásra kerül.

A hajléktalanság problémájával kapcsolatban - ha a képviselő úr arra utalt, mert ötperces lehetősége volt felszólalni, de 2 perc 58-nál abbahagyta, tehát lett volna idő éppen kifejteni -, hogyha arra a törvényjavaslatra utal, amely szabályozza a jövőben a közterület-használatnak a rendjét, egyértelműsíti és meghatározza, hogy a közterületet valójában mire lehet használni, és amely lehetővé teszi azt, hogy az önkormányzatok, azokkal szemben, akik a közterületet nem az előírás szerint használják, tehát mondjuk, szálláshelynek, a tekintetben lehetősége nyílik szabálysértési eljárást kezdeményezni.

Úgy gondolom, hogy ez éppen azt szorgalmazza, hogy egyrészt fölhívjuk a hajléktalanságnak a társadalmi problémájára a figyelmet, másrészt pedig úgy gondoljuk, hogy a hajléktalanságra nem az a megoldás, hogy a közterületeken hagyjuk őket élni, lakni, hanem társadalmi szinten szükséges a felkarolása. Ahogy mondtam, kormányzati stratégia fog készülni, és szó nincs arról, hogy karhatalom intézkedne. Egyszerűen arról van szó, hogy az önkormányzatoknak lehetővé tesszük azt, hogy ezt a problémát, közösen persze a kormánnyal, egyszer s mindenkorra rendezzék.

Én úgy gondolom, hogy az ellenzéki képviselő úr részéről túlzottak ezek a negatív víziók, és bízom benne, hogy az őszi parlamenti ülések során a kételyeit, az önét is, de amit a társadalomban próbál kelteni, azt is el fogjuk tudni oszlatni.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai