Készült: 2020.07.13.17:53:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

242. ülésnap (2001.11.27.), 364. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:51


Felszólalások:  Előző  364  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Elnézést, hogy e kései órán kétperces hozzászólásokkal zaklatom önöket a normál hozzászólásom előtt, de hát Füle István olyan pongyola adatokat idézett a parlament elé, hogy kénytelen vagyok ezt megtenni.

Egyetlenegy dolgot szeretnék kiemelni. Előző hozzászólásában azt állította, hogy a kutatás-fejlesztés alulfinanszírozott. Tisztelt Képviselő Úr! Úgy látszik, nem ismeri a kétéves költségvetés számait. Elmondanám, hogy 2000-ben kutatás-fejlesztésre összesen 45 milliárd forint állt rendelkezésre, 2001-ben ez 17,5 milliárd forinttal növekedett, és ez az összeg 2002-ben még további 19 milliárd forinttal növekszik. Tehát a kétéves költségvetés keretében pluszként összesen 53 milliárd forint jön össze a 45 milliárd forintos éves kerethez képest, természetesen két év alatt. Erről azt állítani, hogy a kutatás-fejlesztés alulfinanszírozott, meglehetősen nagy bátorság kell hozzá.

De egy másik adattal is hadd szemléltessem annak az állításnak a képtelenségét, amit mondott. 1996-ban, amikor önök voltak kormányon, a kutatás-fejlesztésre fordított állami kiadások aránya nem érte el a 0,7 százalékot, 0,67 százalékon álltak, és most van esély arra, hogy 2002-ben 1,5 százalék körül álljon.

Ha ön azt mondja, hogy a fejlődés nem elégséges mértékű, és további lépéseket kell tenni a következő időben, akkor igaza van, de azért - hogy mondjam? - azt a nagyon jelentős előrelépést, ami az elmúlt évben történt, ne kérdőjelezzük meg, és ne idézzünk ilyen pontatlan adatokat, de nemcsak ezen a területen, hanem más területen sem. Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  364  Következő    Ülésnap adatai