Készült: 2020.07.06.12:19:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

240. ülésnap (2009.11.09.), 176. felszólalás
Felszólaló Balogh József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:16


Felszólalások:  Előző  176  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALOGH JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Magyarországon az ezredfordulón 2 millió légúti allergiás beteget tartottak nyilván. Ez a kör évente 4-5 százalékkal bővül, különösen az óvodás-iskolás korosztályban. Sajnos, szembe kell néznünk a tényekkel: a légúti allergiás megbetegedések veszélyt jelentenek az egész magyar társadalomra.

Azt feltételezné az ember, hogy a kormány minden tőle telhetőt megtesz a veszély elhárításáért, de sajnos ez nincs így, és a helyzet folyamatosan romlik. Az idén a szokásosnál is kevesebb energiát fordított az ország az allergén gyomok elleni védekezésre. Ennek a pollenallergiával kapcsolatos panaszok és költségek meredek növekedése lesz a következménye.

Az idén a megszokottnál nagyobb területet borított a parlagfű. Ráadásul ebben az évben korábban is kezdett virágozni. Mintegy 5 millió hektáron terem az agresszív gyomnövény, ebből 700 ezer erősen fertőzött. Az ország évente csak a pollenallergia tüneteit csillapító gyógyszerekre 20 milliárd forintot költ; ennek a kétszeresét a kezelésekre és a táppénzköltségekre. Miért van az, hogy a védekezési célokra rendelkezésre álló összeg elenyésző? Idén mindössze 800 millió forint gyűlt össze parlagfű-mentesítésre.

Tisztelt Államtitkár Úr! Még ezzel a csekély összeggel sem tud a minisztérium elszámolni. Még a tavalyi pénz elköltéséről sem jelent meg semmilyen elszámolás. Az ideiről pedig annyit tudni, hogy 140 millió forintért kaszálógépeket vettek belőle állítólag, de hogy ezt ki és hol használja, arról nincs nyilvános információ.

Államtitkár Úr! Hova tűnt a pénz? - az a pénz, ami az alapvető megelőzésre is vajmi kevés. Kérdezem öntől: miért nem létezik (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) részletes elszámolás a parlagfű-mentesítésre összegyűlt pénzből, miért nem előzi meg a kormány a parlagfű elterjedését, hogy ne növekedjen évről évre a beteg emberek száma hazánkban.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  176  Következő    Ülésnap adatai