Készült: 2020.07.13.03:53:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

224. ülésnap (2009.09.28.), 163. felszólalás
Felszólaló Balogh József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:21


Felszólalások:  Előző  163  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALOGH JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Mint azt ön bizonyára tudja, korábban összesen 4100 tonna német háztartási hulladék érkezett hazánkba Baden-Württemberg mellől, Bajorországból. Az ügy 2006-os kirobbanása óta a szemétnek csak egy töredékét sikerült visszaszállíttatni, 46 tonnányi hulladék áll Csongrád megyében, mert a németek nem hajlandóak elszállítani azt. Mindszent településen 26, Balástyán pedig 20 tonna szeméthegy várja gazdáját. Mindkét település polgármesteri hivatala semmilyen hivatalos hatósági értesítést nem kapott a hulladék sorsáról, hiába keresték az ügyben a szakminisztériumot. A mindszenti jegyző szerint azóta semmilyen előrelépés nem történt az ügyben. A minisztérium magatehetetlen, és kizárólag ujjal mutogatásban kimerülő magatartása veszélyes játék a tűzzel.

A német fél állítja, hogy kifizette a szemét lerakásának díját. A hatóságok szerint az illegális üzletet lebonyolítók felelőssége az illegálisan lerakott hulladék elszállítása. Az egyetlen ártatlan és egyben szenvedő fél a két említett önkormányzat.

2006 óta eltelt három év, ezért most, 2009 őszén a parlament nyilvánosságán keresztül tájékoztassa az ország közvéleményét, de különösen a Csongrád megyei polgárokat, milyen lépéseket tervez foganatosítani a három éve húzódó ügyben. Azt bizonyára nem tapasztalja mindennap személyesen, hogy milyen több tonna baden-württembergi műanyag zacskó, flakon és rongydarab mellett élni. Az itt élő emberek joga megtudni, hogy mikor normalizálódnak végre a körülmények. Hiszen az élet halad tovább, még akkor is, ha a kormány ezt nem képes feldolgozni.

Ezért a fentiek alapján kérdezem önt: milyen lépéseket tervez a minisztérium, mi lesz az itt lévő szemét sorsa? Ki viseli a hulladék lerakásának és ártalmatlanításának költségeit? A jövőben hogyan kívánja elkerülni a hasonló, kellemetlen, környezetromboló és egyben megalázó helyzeteket?

Várom megnyugtató válaszát, köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  163  Következő    Ülésnap adatai