Készült: 2020.07.12.19:32:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

211. ülésnap (2009.05.18.), 252. felszólalás
Felszólaló Balogh József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Környezetvédelmi bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 3:15


Felszólalások:  Előző  252  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALOGH JÓZSEF, a környezetvédelmi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága mai napi ülésén megtárgyalta a tanyák és tanyás térségek megőrzéséről, fejlesztéséről szóló országgyűlési határozati javaslatot.

A bizottság álláspontja szerint a magyar tanyavilágban élők ellátása komoly kihívások elé állítja a szociális ellátórendszert. Mint az több felmérésből és tanulmányból is kiderül, az ott élők társadalmi és szociális helyzete jelentős elmaradást mutat a nem tanyákon élőkkel szemben. Erősíti ezt a folyamatot az a ma már megfigyelhető és mérhető jelenség, miszerint a városi lakás feladása után többnyire gyermekes családok vásárolnak házat a tanyavilágban az olcsóbb fenntartás és a megélhetés reményében. Ezzel a döntéssel azonban olyan alapvető szolgáltatások elérése válik lehetetlenné, amelyek a gyermekek és a felnőtt családtagok számára egyaránt elengedhetetlenek.

Ugyanakkor fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a kérdés rendkívül komplex probléma, amelynek megoldása több szakterület együttműködését igényli. A tanyákon uralkodó helyzet megoldása csak célzott szolgáltatásokkal és a területre koncentráló, az érintett feleket és a szakembereket összefogó projektek keretében lehetséges.

A ma fennálló intézményi és ellátási struktúra rendelkezik azokkal az eszközökkel, amelyek támogatással, kiegészítő források bevonásával megfelelő segítséget tudnak majd nyújtani.

(20.40)

Az összehangolás érdekében meg kell határozni a hazai tanyavilág fenntarthatóságának feltételeit. Ezek közé tartozik a település és tanyás terek közötti összefogás erősítése, a tanyákon folyó mezőgazdasági termelés, különösen az ökogazdálkodás, a biotermék-előállítás és az ehhez szükséges szaktanácsadás fejlesztése, energiaellátásuk biztosítása, vízfelhasználásuk és energiaellátásuk korszerűsítése, közúti és kommunikációs elérhetőségük javítása, a tanyai turizmus fejlesztése, az agrár-környezetgazdálkodás erősítése, a közbiztonság javítása, a tájfenntartó funkció és a hagyományos tanyai építészet alkalmazásának előmozdítása, a közösségi élet és az oktatási rendszer fejlesztése, a szociális ellátás biztosítása és a tanyás térségek hulladékgazdálkodásának rendezése. A megőrzés és fejlesztés sikerének alapfeltétele e tényezők együttes, komplex kezelése.

Mindezeket figyelembe véve a környezetvédelmi bizottság egyhangú szavazati aránnyal az Országgyűlésnek általános vitára javasolja a tanyák és tanyás térségek megőrzéséről, fejlesztéséről szóló országgyűlési határozati javaslatot.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  252  Következő    Ülésnap adatai