Készült: 2020.07.14.00:38:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

186. ülésnap (2008.12.15.), 253. felszólalás
Felszólaló Balogh József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:29


Felszólalások:  Előző  253  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALOGH JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A 150/2004. (X. 12.) FVM-rendelet lehetővé tette az ökológiai gazdálkodáshoz közel álló tanyai gazdálkodás jelképes támogatását. A tanyás gazdálkodás célprogram keretében meghatározott feltételek esetén kis összeggel, mintegy 2-3 ezer forinttal hektáronként kaptak plusztámogatást. Ötezernél több nyertes pályázó volt. Ezek nem nagy gazdaságok, az összterület sem lehet sokkal több tanyánként 6-8 hektárnál.

(21.30)

Az agrár-környezetgazdálkodási célprogramok közül a tanyás gazdálkodás célprogramra csak morzsák lettek kifizetve, az összes AKG-kifizetésekhez képest. A tanyákon élők és gazdálkodók felé viszont egy gesztus, hogy már nem dózert küldenek a lakóhelyük, illetve a munkahelyük felé, hanem a célprogram keretében, mint az alföldi tájképhez tartozó rész, jelképes támogatást kap.

Sajnálatos módon az FVM jelenlegi EMVA-tervezetében ez a címszó hiányzik. A tanyák az alföldi tájhoz hozzátartoznak, az ott előállított élelmiszerek egészséges élelmiszerek, egész közel vannak a bioélelmiszerekhez. A településeken, a települések határán belül a megélhetésszintű állattenyésztés állatai nem tarthatóak, a család megélhetéséhez szükséges méretű növénytermesztésnél szükséges gépek szintén nem tárolhatók a portákon. Az állattartás és a növénytermesztés gépeinek szükségszerűen külterületi helyen kell lenniük. A még meglévő tanyák mellett több esetben tárol gépet egyébként a településen bent lakó gazdálkodó is. Igazából a tanyákat nem kellene sorvadni hagyni, hanem fejleszteni kellene, mert állatokat tartani, növénytermesztési gépeket településen belül tartani igazából ma már nem lehet.

Azután itt van a kölcsönös megfeleltetés. A mezőgazdasági területen történő istállótrágya-tárolás során be kell tartani a jogszabályi előírásokat, ideiglenes tárolás. Hogy a vizek nitrátosodása mitől van, azt nyilván pontosan ki lehetne mutatni, de egyszerűbb rákenni a szerves trágyára, és hozni olyan jogszabályokat, amelyek által mindenki, az ezres tehenészettől az egész kicsiig háromszázhatvanöt napon keresztül büntethető lesz. A szerves trágya a biológiai körforgás része, ha a körforgást megakadályozzák, bomlik a biológiai egyensúly. A kölcsönös megfeleltetés ellenőrzési szempontjait jó lenne az érdekelt társadalmi szervezetekkel, az Agrárkamarával, a Magyar Állattenyésztők Szövetségével, a gazdakörökkel egyeztetni.

A tanyákon élők általában nem vesznek igénybe gázártámogatást. Ha hasonló összeggel, mint amennyi a gázártámogatás, támogatnánk a tanyákon a megújuló energia használatát, talán sikerülne több helyen előbbre lépni.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Dr. Horváth János és Jakab István tapsol.)
Felszólalások:  Előző  253  Következő    Ülésnap adatai